hamburger-icon

Kliker.info

Safet Zec ponovo u Veneciji : Atelje i njegov “haos” je sinteza ljepote, zanimljivosti, atraktivnosti…

Safet Zec ponovo u Veneciji : Atelje i njegov “haos” je sinteza ljepote, zanimljivosti, atraktivnosti…

27 Juna
06:39 2024

Naš najveći živi slikar i grafiar ponovo je u žiži inetresovanja kako Venecije, Rima i Italije tako i svjetske javnosti.  

Safet Zec koji se upravo predstavalja na ovogodišnjem  jubilarnom 60. po redu Venecijanskom bijenalu još jednom privlai pažnju javnosti jer uskoro iz stampe izlazi knjiga o njemu i njegovim ateljeima. 

Nekoliko dana zaredom, po mom dolasku u Sarajevu, u ranijin jutarnjim staima prije paklenih vrućina nadomak Vječne vatre sretasmo se na šoljici kafe i razgovora  i tom pilikom dotičući se svih ovozemaljskih aktuelnih događanja i društvenih tokova

Kroz ovu raznovrsnu pricu i ”presjek” stvarnosti neminovno dođosmo do teme o Safetovim aktuelnim dešavanjima u njegovom stvaralačkom radu

Reče mi da se sprema , u ove vrele dane na put, ponovo u Veneciju.. Razlog putu je promocija knjige o njegovim ateljeima. A već jedan od njih privlači pažnju posjetilaca jer je prestavljen u Talijanskom paviljonu Venecijanskog bijenala.

Kako doživljavate ovu najnoviju pozornost javnosti i izlazak knjige o vama i vasim ateljeima?

  • Pošto sami katalozi Bijenala i prospekti u Talijanskom paviljnu ne nose veći uvid u ono što je predstavljeno na izložbi tako da su se moj izdavač Hana i Frederiko odlučili da štampaju ovu knjigu. Mi smo se namjerno na izložbi odlučili da improviziramo na prostoru koji je meni odjeljen  i isceniramo atmosferu jednog mog ateljea. I to s razlogom, jer danas ima malo slikara moga tipa. Htio sam da sa ovim ”izloženim” ateljeom pokazem sav ”haos” i bogatsvo u kome se krećem da bih kreirao opuse i pripremao svoja djela. Tako da je to sve jako zanimljivo.

Tokom svog bogatog stvaralackog rada često ste mjenjali mjesto stvaranja, ali istodobno i bivali prisiljni seliti se iz ateljea u atelje?

  • Životom svojim selio sam se i mjenajo mjesta stanovanja i rada. Pogotovo dolazak u Veneciju je bio interesntan gdje sam promjenio četiri ateljea. U njima sam stvarao i najduži mi je bio taj Veliki atelje ”San Francesko Dela Vinja” (San Francesco della Vigna) u kome sam napravio impozantna djela. To je inače jedan atraktivan materijal jer atelje podrazumjeva materijal koji se svaki dan mijenja. Uzimam novu sliku, uklanjam drugu. Ja to zovem haos u kome se nekada susretnu  slike iz 70-tih sa nekim djelom iz 90-tih, pa do čitavih kompozicija u kojima se nalazi po 4-5 zagrljaja ili isto toliko raznovrsnih krošnji.. pa do nekakvih ikona. Zapravo sav taj materijal predstavljaja moje smjernice ljubavi i td.. To je uvijek tako, ovdje kažem i mislim za vrstu slikara, koji se bavi slikarstvom i takvim jezikom. Ateljeji su jedno mjesto u kome se sve može pročitati, saznati mnogo toga i predstavljaju jednu sintezu ljepote, zanimljivosti, atraktivnosti…

Knjiga će biti promovirana 28. juna u Veneciji u ekskluzivnom hotelu Monaco & Grand Canal.

Na 160 stranica i tri jezika, engleski, francuski i talijanski iz štampe izlazi knjiga o ateljejim Safeta Zeca koja će svjedočiti o njegovom dugogodišnjem plodnom stvaralačkom radu. Prigodan tekst u njoj napisala je Prof. Dr. Aida Abadžićc Hodžić.

U knjizi će se naći veoma interesantne fotografije ateljea u kojima su nastajala svjetski znana djela koja su Safeta vinula u svijet umjetnosti davajući mu atribut neprolaznosti. Autori ovih fotografija su vecinom Hana i Gorcin Zec kao i Luigi Ottani, Gianluca Galletti, Francesco Allegretto i Paolo Mussini.

Obzirom  da 60. Međunarodna umjetnička izložba koja ove godine nosi naziv “Stranci svuda” biće otvorena sve do 24. novembra 2024. godine., tako da će ovo izdanje knjge nadopuniti ”prazninu” onoga o čemu govori samo jedan dio Safetovog opusa koji je predsravljen na njemu. I sve ovo sada, ne bez razloga, jer uprao ovih ljetnih dana dolazi i najveći broj turista u Veneciji, a time i posjetilaca na Bijenle..

Uskoro treba očekivati da će ova knjiga biti oštampana i u izdanju na bosanskom jeziku.

Miralem Pervizović

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku