hamburger-icon

Kliker.info

Safet Suąić: Molim Boga da Pjanić bude zdrav

Safet Suąić: Molim Boga da Pjanić bude zdrav

17 Jula
04:45 2013

Safet Sušić u Parizu priprema popis kandidata za meč sa SAD, koji će se igrati 14. avgusta na Koševu. Pape pomalo pakuje kofere i sprema se za Sarajevo, gdje će pripremati taktiku za Amerikance, potom i ključne kvalifikacijske utakmice.Miran, staloľen, unatoč prvoj poziciji u grupi, bh. selektor je s obje noge čvrsto na zemlji. Vjeruje u konačni trijumf i podvig, ali zaustavlja euforiju. Odrađuje utakmicu po utakmicu.Kao i prilikom svakog intervjua, Sušić je za Avazov "Sport" govorio o predstojećim akcijama reprezentacije; o meču sa Amerikancima, o kandidatima, o „spornim" igračima: Kolašincu, Bičakčiću, Hajroviću…

Sesar, Pandľa, Misimović…

– Još nisam odlučio ko će dobiti poziv za prijateljsku utakmicu sa SAD, kaľe selektor naše reprezentacije Safet Sušić. – Do kraja sedmice ću doći u Sarajevo, pa ću da vidim. Međutim, nije tajna da svi oni igrači, koji do objave spiska – odnosno kraja ovog mjeseca, ne nađu klub, neće dobiti poziv.

To su Ivan Sesar, Boris Pandľa, koji pregovara sa Glazgovom…

– Svi… Poslije će imati mjesec da nađu klub, te se spreme i počnu igrati kako bi bili u konkurenciji za septembarske duele sa Slovačkom. Međutim, nema šanse da neko dobije poziv za Ameriku, a da nema klub.

S obzirom da sa reprezentacijom SAD igramo prijateljsku utakmicu, hoćete li pozvati Zvjezdana Misimovića?

– Ne znam, razgovarat ću sa njim… Najvjerovatnije ću se sa njim dogovoriti da ne dolazi, jer mu je naporno… Kineska liga je u toku, tako da nema razloga da tako dalek put prelazi dva puta u mjesec dana.Ukoliko on baš bude ľelio da dođe i u avgustu, pozvat ću ga. Međutim, treba imati u vidu i to da mi igramo 14. avgusta, a Guizhou Renhea dva dana kasnije ima na programu prvenstveni meč. Zbog toga ću ga najvjerovatnije – u dogovoru sa njim, poštediti.

Hoće li poziv dobiti Anel Hadľić, koji je dobio naše dokumente?   

– Svi oni, koji igraju kvalitetno u svojim, dobrim klubovima, mogu biti na spisku, tajnovit je Pape.- Hadľić je prešao u Šturm – ovih dana im počinje prvenstvo, pa ako bude igrao, zašto ne? Ima šanse da bude pozvan.  

Vaľi li to i za Tina Sušića iz Hajduka?

– Kod njega je drugačija situacija. Tino je dobio našu ličnu kartu, uskoro će i pasoš, a onda mora promijeniti sportsko drľavljanstvo, jer je igrao za omladinske selekcije Belgije. To je malo duľa procedura

Kakva je situacija što se tiče Seada Kolašinca i Izeta Hajrovića?

– Što se tiče Hajrovića, procedura oko promjene sportskog drľavljanstva još nije gotova – u toku je. Čim bude imao spremne papire računat ću na njega. S druge strane, ne znam kakva je situacija sa Kolašincem, odnosno kakav je njegov reprezentativni status.

Dľeko, Pjanić, Vranješ…

Menadľer Sitija Manuel Pelegrini najavljuje da će naš Edin Dľeko kod njega biti u prvom planu. Da li bi bilo bolje da naš najbolji igrač ode ili ostane stanovnik Mančestera?

– Mislim da to trebamo ostaviti njemu da odluči. Ni u jednom našem razgovoru mi nije rekao da nije zadovoljan u Sitiju, već obrnuto. Oni tokom sezone imaju puno utakmica… I prošle sezone, kada je izgledalo da je bio zapostavljen, Dľeko je odigrao najmanje 40 ili 50 utakmica.U svakom slučaju, to je njegova odluka… Dľeko moľe da ode samo u veliku ekipu, ali s obzirom da su otišli Tevez, Baloteli, ne vidim razlog da sad ide i on.

Kako komentarišete trenutnu situaciju oko Miralema Pjanića, kojem navijači Rome još nisu zaboravili izjavu "kako mu je drago što je gol u finalu Kupa Italije postigao Lulić"?

– Navijači k'o navijači, s jednom dobrom utakmicom će ih smiriti i okrenuti u svoju korist. Prema tome, sve zavisi od njega… Također, od njega se prošle godine puno očekivalo, a imao je puno pehova, povreda. Zbog toga sam rekao da je sada sve do njega, prvo mora da  izbori mjesto u ekipi – došao je novi trener, ponovo se treba dokazati, a potom da ponovu bude na svom nivou. Međutim, najvaľnije je da nema zdravstvenih problema… Jer, ako bude zdrav, on će da igra i u Romi i u našem drľavnom timu kojem puno znači. Prema tome, samo molim Boga da Pjanić bude zdrav.

Jeste li u posljednje vrijeme razgovarali sa Ognjenom Vranješom, koji se oporavlja od operacije kriľnih ligamenata?

– Nisam se čuo sa njim, ali kada sam posljednji put razgovarao sa Emirom Spahićem, bili su zajedno na odmoru u Dubrovniku. Na Vranješa ne mogu računati do kraja godine… Poručio sam mu da ne ľuri sa povratkom na teren, jer nema razloga za to. A da li će biti spreman u novembru ili decembru, to mu je isto. Kvalifikacije su za njega završene, tako da je bolje da ne rizikuje ništa. Očekujem da će početkom januara 2014. ponovo biti fit, za kraj je rekao selektor Sušić. 

Spisak igrača

Kandidati za "operaciju SAD" su: Asmir Begović, Asmir Avdukić, Jasmin Fejzić, Boris Pandľa, Emir Spahić, Toni Šunjić, Mensur Mujdľa, Ervin Zukanović, Ermin Bičakčić, Anel Hadľić, Miralem Pjanić, Senad Lulić, Sejad Salihović, Adnan Zahirović, Elvir Rahimić, Haris Medunjanin, Senijad Ibričić, Muamer Svraka, Miroslav Stevanović, Ivan Sesar, Avdija Vršajević, Edin Dľeko, Edin Višća, Vedad Ibišević…

Slaľete li sa sa konstatacijom da je jedini spas za naše klubove regionalna liga? Ipak, Sarajevo i Zrinjski su se u prvom pretkolu mučili i sa amaterima iz San Marina, odnosno Andore?

– Vidio sam rezultate… Međutim, ne znam šta bi naši klubovi dobili organizacijom zajedničke lige na prostoru bivše SFRJ ili šire? Šta bi se postiglo s tim, pita se Pape.

– Da li bi se popravio kvalitet fudbala u našoj zemlji?

Naši klubovi bi se u tom slučaju, jednostavno, morali podići na viši nivo, ako ľele opet igrati sa Zvezdom, Partizanom, Dinamom, Hajdukom…

– Ne znam… Jer, drugačija situacija je bila ranije – u moje vrijeme… Svi igrači su u našim klubovima ostajali do 27. ili 28. godine i normalno da je bio veći kvalitet, jača liga. A danas, čim igrač nešto vrijedi, odmah ode u inostranstvo. Tu se ne moľe ništa uraditi… Ta liga bi sigurno poboljšala kvalitet fudbala na prostorima bivše SFRJ, ali ne vjerujem nešto posebno i u BiH. Ne znam na koji način? U toj regionalnoj ligi imali bi dvije ili tri ekipe, a šta bi radili ostali – dodaje selektor Sušić.          

Kako Vam trenutno izgleda ekipa PSŽ-a? Mogu li u predstojećoj sezoni napraviti iskorak u Evropi?

– To se nikad ne zna… Uzeli su Kavanija, koji je zaista vrhunski igrač, ali znate kako je to – Ligu prvaka osvojiš onda kada se to niko ne nada. Tako je to uradio Čelzi ili ove godine Bajern. Ipak, na početku minule sezone, pored Reala i Barse, niko nije tipovao na Bavarce. Nikad se ne zna. Pariz moľe kupiti koga hoće – osim moľda Ronalda i Mesija, a ne vjerujem da su sa Kavanijem zaključili prijelazni rok – kaľe Pape. – Vjerovatno, u prvenstvu Francuske će se opet prošetati, a što se tiče Lige prvaka, tu konačan rezultat zavisi od mnogo faktora. Po kvalitetu, na njih se moľe računati kao jednog od favorita.  

Moľe li PSŽ-e ugroziti Monako, koji je ovog ljeta aktivan na fudbalskoj pijaci?

– Nisam siguran da se danas moľe napraviti ekipa koja odmah kada uđe iz Druge u Prvu ligu osvoji titulu. To su već jednom uradili, a da li mogu opet – ne znam, nisam siguran. Ipak, opet tipujem na Pariz, a Monako bi trebao biti među tri ekipe – po kvalitetu. Problem Monaka je što nemaju svoje navijače. I kad igraju kod kuće, na stadionu je samo desetak hiljada navijača… Na strani nemaju nijednog navijača, a ne treba ni napominjati da oni puno znače.  (Kliker.info-AS)
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku