hamburger-icon

Kliker.info

Safet Oručević: Ono što je ustanovljeno u sudnici mora se učiti u učionici

Safet Oručević: Ono što je ustanovljeno u sudnici mora se učiti u učionici

13 Aprila
01:37 2019

Armija RBiH nastala je 15. aprila 1992. godine, a taj datum nizom aktivnosti obilježava se u Mostaru. U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja i organizacija HNK u Centru za kulturu upriličena je svečana akademija,javlja Klix.

Safet Oručević, zamjenik komandanta IV korpusa Armije RBiH i prvi poslijeratni gradonačelnik Mostara, citirao je glavnog haškog tužitelja Serge Brammertz koji je jednom kazao da ono što je ustanovljeno u sudnici mora da se uči u učionici.

“Naša djeca ne uče pravu historiju i mi pravu historiju njima moramo približiti. Baš ovakve aktivnosti moraju da nauče djecu da ono što ono što je presuđeno u sudnicama mora da se uči za sva vremena. Ovim mozaikom presuda jednom će se morati doći do istine”, kazao je Oručević. 

Dodao je da tek predstoji vrijeme u kojem treba istrajati da se takve stvari omoguće u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, navodeći kako Jevrejima i trideset godina poslije Drugog svjetskog rata nisu priznavali zločine koji su počinjeni. 

“Neko će se morati izvinuti i neko će morati primiti izvinjenje da bi se zajedno živjelo”, poručio je Safet Oručević. 

Oručević se prisjetio ratnih dana, nastanka, stasanja i uspjeha IV korpusa na odbrani Hercegovine. Kazao je i kako su danas značajno ugrožene vrijednosti koje je Armija u ratu uspjela odbraniti.

“Te vrijednosti zadnjih 15 godina, ne znam zbog koje politike, postaju sve ugroženije i ugroženije”, zaključio je Oručević. 

Suad Muharemović, ratni komandant i predsjednik Udruženja Zlatnih ljiljana HNK, kazao je kako danas sjećanja naviru posebno na one kojih danas nema među nama, a koji su za ideale i ciljeve Armije RBiH dali ono najvrijednije što su imali. 

“Armija je rođena u paklu rata i za koju niko nije računao da može izrasti u ono što je izrasla – respektabilnu vojnu silu. O tim slavnim danima, bitkama i herojima sve manje se priča, stječe se dojam da rata nikako nije ni bilo, zbog toga su važna ova prisjećanja”, kazao je Muharemović. 

Osim Oručevića i Muharemovića skupu su se obratili Ramo Masleša i Sead Salčin. Prije svečane akademije ovim povodom već je organizirana izložba ratnih fotografija i prikazivanje filma “Odbrana Mostara”, a 15. aprila planirana je posjeta Šehitlucima.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku