hamburger-icon

Kliker.info

Rovovska borba za svakog preletača : Koalicija SDA – HDZ ponovo bez većine?!

Rovovska borba za svakog preletača : Koalicija SDA – HDZ ponovo bez većine?!

06 Avgusta
07:13 2015

Vecina321SDA i njeni partneri nisu osigurali većinu ni u Predstavničkom domu ni u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje od potrebnih 50, odnosno 28 ruku, imaju 49 u Predstavničkom te 24 u Domu naroda.Ovo je juče za “Nezavisne” izjavio Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, partije koja je od donedavnog ključnog partnera SDA evoluirala u žestoku oporbenu stranku, koja je nakon izlaska iz koalicije SDA prepustila mogućnost formiranja nove parlamentarne većine.

Međutim, očito je da je ovo proces koji će ići jako teško, što svakako može da zabrine budući da je Vlada FBiH najprije bila sedmicama blokirana, a sada jedva radi u krnjem sazivu, dok se kriza polako prenosi i na zakonodavnu vlast u Federaciji.Suljagić poručuje da će njihov potpredsjednik FBiH (Milan Dunović) dati saglasnost za formiranje nove vlade samo ukoliko dostave najmanje 50 imena poslanika, odnosno 28 imena delegata, s njihovim potpisima.

“Ne mogu se reforme praviti s ‘papcima’ i preletačima, nego s ozbiljnim politikama i većinama. Nama je, za razliku od SDA, uvijek bila važnija država od stranke i stranačkih klanova”, poručuje Suljagić.Na pitanje šta i kako dalje, ako zaista nema većine, uprkos tvrdnjama SDA da su je osigurali, Suljagić odgovara da je zalog evropska budućnost zemlje.

“S tim stvarima se nije igrati. SDA očito ne može i nije sposobna da formira većinu, iako su trgovali sa svim, svakim i svačim. A 50 ruku sada mogu imati samo s Našom strankom”, zaključuje Suljagić.

Međutim, potpuno druge poruke dolaze iz tabora SDA. Generalni sekretar ove stranke Amir Zukić uvjerava da je većina osigurana te zaključuje da bi Demokratska fronta (DF) “malo bila, malo ne bi bila u vlasti”.

“Ustav je ovdje jasan, premijer predlaže kandidate za vladu, na koje predsjednik i potpredsjednici FBiH daju saglasnost, a to onda ide na parlament. U ovom trenutku SDA ima i više od 50 ruku”, uvjerava Zukić te zaključuje da nova većina nema namjeru slati dokaze Dunoviću.

Na pitanje šta onda ukoliko Dunović ne potpiše saglasnost, jer je tražio dokaze, Zukić odgovara kako će u tom slučaju biti jasno “ko koči sve procese i ko to treba da objasni javnosti”.

I Reuf Bajrović, sada već bivši ministar energetike u Vladi FBiH i jedan od ključnih ljudi DF-a, je siguran da SDA nema dovoljno ruku za formiranje nove većine.

“Sve i da imaju 50 ruku, a nemaju, jako je bitna i prohodnost u Domu naroda, koju oni također nemaju. Evo, i poslanik SDA Rasim Omerović je izjavio da je izašao iz većine i samo bez njega je to 49 ruku”, ističe Bajrović.

Analitičari smatraju da bi ključnu ulogu u parlamentarnoj klackalici od većine do manjine i obrnuto mogla da odigra Naša stranka. Po ideologiji čista ljevica, ali i partija koja se svojom podrškom novom Zakonu o radu, koji su SDA i HDZ jedva progurale u Parlamentu, svakako i pomoću njih, žestoko konftonitirala sa DF-om.

No, Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke, je izričit.

“Ne, mi nismo dio nove većine, nećemo niti smo ikada vodili takve razgovore, jer naš stav se nije promijenio”, ističe Kojović.

Naglašava kako Naša stranka ima potpuno drugačiju viziju BiH u odnosu na nacionalne stranke, “koje su je dovele u stanje u kojem je”, ali da je zakon sa postojećim izmjenama dobro rješenje.

“Kad bi se SDA i HDZ pitali, ne bi nikada progurali ovaj zakon koji im je nanio veliku štetu. Međutim, zbog teškog ekonomskog stanja i finansijske nelikvidnosti, pritisak međunarodne zajednice je bio takav da su to morali. A naša podrška zakonu, koji je bolji od starog, nema nikakve veze s našim odnosom prema nacionalnim strankama, koji se nije promijenio”, zaključuje Kojović.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku