hamburger-icon

Kliker.info

Riyad El-Maliki: Palestina se, za razliku od BiH, još nije riješila okupacije

Riyad El-Maliki: Palestina se, za razliku od BiH, još nije riješila okupacije

09 Aprila
06:12 2010

U Sarajevu se osjećam kao predstavnik države pod okupacijom, iako je, historijski gledano, Palestina više država nego Izrael, kazao je na početku ekskluzivnog razgovora za "Dnevni avaz" ministar vanjskih poslova Palestine Rijad el-Maliki (Riyad el-Maliki).

Klinton zakasnio       Iako  postoje mnoge sličnosti između BiH i Palestine, Maliki kaže da se BiH riješila okupacije i sada se oporavlja, dok se Palestina tek mora izboriti za to. Zbog toga je, tvrdi, moguće znatno poboljšati bilateralne odnose između ove dvije zemlje. Nada za Palestince probudila se dolaskom Baraka Obame (Barack) na čelo SAD, jer su se stvari, kako kaže, počele pomjerati nabolje.- Kad je Bil Klinton (Bill Clinton) bio na vlasti, čekao je sedam godina da se uključi u mirovni proces u Palestini. Tek u posljednjoj godini mandata počeo je nešto raditi, ali je to bilo nedovoljno. Buš (Bush) je postupio isto. Mi cijenimo što se Obama uključio u cijelu priču od prvog dana. To ga razlikuje od ostalih i naravno da stvari moraju krenuti nabolje. Prva stvar koju je on uradio je da je nazvao našeg predsjednika i kazao da će se uključiti u cijeli proces. Mi sada čekamo da se njegove izjave implementiraju – kazao nam je El-Maliki.

Prihvataju žrtvu                                   Palestinci su danas, za razliku od nekih ranijih godina, spremni prihvatiti žrtvu. El-Maliki kaže da više ne očekuju da će vratiti svu teritoriju koju je Izrael okupirao 1967. godine. Sada bi pristali i na 22 posto teritorije.- Mi tražimo teritoriju koja će obuhvatiti Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalem. Žrtva je za nas prihvatiti 22 posto teritorije, koliko nam se nudi, ali, ako su Izraelci spremni pregovarati o ovih 22 posto, onda smo i mi spremni pregovarati oko ostalih 70 i nešto posto teritorije – ističe el-Maliki.

Arapi ne žele rat sa Izraelom                Komentirajući posljednji plan Arapske lige, El-Maliki je kazao da je cilj bio da se sačuva  Jerusalem, kao i ono što je ostalo od Palestinaca, te da im se dozvoli da se brane.- Arapi više ne žele ulaziti u rat sa Izraelom, oni žele mir. Zbog toga su 2002. godine ponudili mirovni plan Izraelu. Podrška arapskog svijeta nije, naravno, dovoljna, ali oni rade spram svojih interesa. Međunarodne snage se također solidariziraju kroz mirovne procese, ali ne na način na koji je to Palestincima trenutno potrebno – kazao je El-Maliki.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku