hamburger-icon

Kliker.info

Rijaset u BiH poziva na ujedinjenje muslimana

Rijaset u BiH poziva na ujedinjenje muslimana

31 Marta
03:32 2007

Neophodno je ujedinjavanje dvije islamske zajednice u Srbiji jer sadašnje stanje ne može opstati, kazao je Muhamed efendija Salkić, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice BiH.

 

On smatra da objediniteljski sabor Islamske zajednice u Srbiji, na kojem je za glavnog muftiju izabran sandžački muftija Muamer Zukorlić i na kojem nisu prisustvovali vjerski čelnici iz Beograda, ima potpuni legitimitet i da se ne može zaobići.

 

"Ljudima iz Beograda je ostavljeno mjesto i pružena ruka. Njima pripada mjesto potpredsjednika Sabora i Mešihata. Sada je potrebno raditi na ujedinjavanju ove dvije struje. Obnoviteljski sabor u Sandžaku su podržali svi muslimani u Srbiji i Vojvodini, izuzev džemata u Beogradu i Malom Zvorniku. Snaga i širina ovog pokreta se ne može zanemariti", tvrdi Salkić ističući da nije upoznat sa zvaničnom registracijom Islamske zajednice pri Ministarstvu vjera Srbije.

 

U Rijasetu IZ u BiH smatraju da će svako dalje usložnjavanje situacije među srbijanskim muslimanima i produbljivanje jaza u konačnici naštetiti samo muslimanima.

 

"Nema ništa sporno niti nelogično da centar muslimana u Srbiji bude u Sandžaku, tamo gdje ih je najviše, a ne u Beogradu. I u bivšoj Jugoslaviji sjedište Rijaseta nije bilo u Beogradu nego u Sarajevu. Naš prijedlog je da se uz cijelu podršku muslimana iz cijele Srbije u Beogradu napravi moderan islamski centar, po uzoru na onaj u Zagrebu. Porodica Jusufspahić je u Beogradu više od 35 godina, ali ništa nije učinjeno. Još je to sve na srednjovjekovnoj razini", kazao je Salkić, istakavši da je potrebno izbjeći politizaciju ovog slučaja.

 

Jučer nismo uspjeli kontaktirati sa Hamdijom Jusufspahićem, beogradskim muftijom, koji se nedavno proglasio i reisom za Srbiju. Njegov sin Muhamed, imam beogradske Bajrakli džamije, bio je pristao na razgovor. Kasnije je tražio da mu pitanja pošaljemo e-mailom, ali nikad nije odgovorio na upit o ujedinjenju muslimana Srbije.

(kliker.info/nn)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku