hamburger-icon

Kliker.info

Ričard Vajtman preuzeo komandu od Luisa Vebera

Ričard Vajtman preuzeo komandu od Luisa Vebera

07 Oktobra
05:45 2006

Svečanom ceremonijom primopredaje dužnosti, jučer je u bazi Butmir kod Sarajeva komandu nad NATO-snagama u BiH od generala Luisa Vebera (Louis Weber) preuzeo generalmajor Ričard Vajtman (Richard Wightman).  U prisustvu brojnih međunarodnih i domaćih zvaničnika te diplomatskih predstavnika, primopredaju je ozvaničnio visoki čelnik NATO-a admiral Hari Urlih (Harry Urlich), komandant južnog krila savezničkih snaga, pod čijom su operativnom komandom, između ostalih, misije NATO-a u BiH i Iraku.  Urlih je, obraćajući se prisutnima, istaknuo veliki napredak koji je BiH postigla u posljednjih deset godina, posebno naglasivši doprinos NATO-ovih i međunarodnih vojnih snaga procesu stabilizacije zemlje.
– Kada sam prije deset godina prvi put dolazio u BiH, paljba iz vatrenog oružja i granate prisilile su nas na strmo slijetanje na Sarajevski aerodrom i trku do oklopnih vozila. Sada je situacija bitno drukčija. BiH je tada bila uvoznik sigurnosti, a danas ona putem svojih vojnih snaga izvozi sigurnost u druga krizna područja – rekao je Urlih.
On je iznio riječi hvale na račun odlazećeg komandanta, podsjetivši da njegovog nasljednika čeka još nekoliko izazova. S tim u vezi, spomenuo je i ustavne promjene kao "doprinos sigurnosti zemlje".  General Veber zahvalio je svojim saradnicima ističući ulogu ministra odbrane BiH Nikole Radovanovića, komandanta Združene komande Oružanih snaga BiH generala Sifeta Podžića i svog savjetnika Rafija Gregorijana (Raffi Gregorian).
 – Usvojeni su potrebni zakoni koji se sada provode. To je samo jedan od dokaza da je ova misija uspješna – rekao je Veber.  Odlazeći komandant na čelu NATO-a bio je od avgusta prošle godine. Novi komandant Vajtman potvrdio je da će im hvatanje haških bjegunaca i nastavak refomi i dalje biti prioritet.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulazak BiH u Partnerstvo za mir politička odluka

 

General Vajtman bit će prvi komandant NATO-snaga koji neće imati operativne američke trupe u BiH pod svojom komandom. Odgovarajući na pitanje o članstvu BiH u Partnerstvu za mir, Vajtman je podsjetio da je to politička odluka.

 

 

 

 

Urlih: Cijela međunarodna zajednica traži Karadžića

 

Admiral Urlih je na molbu novinara "Dnevnog avaza" da prokomentira izjavu glavne haške tužiteljice u kojoj kaže da "jedino ona još traži Radovana Karadžića", kazao da to Karla del Ponte treba pojasniti.
Na direktno pitanje da li NATO još uopće traži Karadžića, Urlih je odgovorio:
– Cijela međunarodna zajednica traga za Karadžićem, ali mislim da ga ljudi iz BiH trebaju tražiti i preuzeti odgovornost za hapšenje osumnjičenih ratnih zločinaca.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku