hamburger-icon

Kliker.info

Rezultati istraživanja agencije IPSOS : Pad podrške DF-u, blagi uspon SDA i SDP-a

Rezultati istraživanja agencije IPSOS : Pad podrške DF-u, blagi uspon SDA i SDP-a

12 Septembra
06:30 2014

bakirkomsic3Da se sutra održavaju parlamentarni izbori u BiH, većina Hrvata i većina Srba glasala bi za iste stranke (SNSD i HDZ) kao i prije četiri godine, dok je bošnjačko biračko tijelo raspolućeno između aktuelne vlasti (SDA i SDP-a) i opozicije oličene u DF-u Željka Komšića i SBB-u Fahrudina Radončića. To su, ukratko, najvažniji rezultati predizbornog istraživanja javnog mnijenja provedenog u drugom dijelu augusta ove godine, u aranžmanu Agencije IPSOS. Rezultati se u dlaku poklapaju s realnim stanjem i odnosom snaga na terenu, u šta smo se mogli uvjeriti i u martu ove godine, kada su demonstracije građana protiv aktuelne vlasti relativno dobro prihvaćene na prostoru BiH s većinskim bošnjačkim, a potpuno ignorirane na prostorima BiH s većinskim hrvatskim i srpskim stanovništvom. Identično raspoloženje građana utvrdili su istraživači IPSOS-a, pet mjeseci kasnije, u najnovijem istraživanju čije rezultate Slobodna Bosna ekskluzivno objavljuje.

PAD PODRŠKE DF-u

Bošnjački glasači, znatno više nego srpski i hrvatski, traže promjene i nova lica u političkoj areni, no taj entuzijazam narodnih masa nije više tako izražen kao proteklih mjeseci kada su „stranke promjena“, oličene u DF-u Željka Komšića i SBB-u Fahrudina Radončića imale uvjerljivu prednost pred strankama aktuelne vlasti – SDP-a i SDA. I dalje je Komšićev DF prvi na izbornoj listi bošnjačkih glasača, no trenutna podrška ovoj partiji za 4 procenta je manja nego je bila koncem juna kod prethodne sondaže javnog mnijenja. Komšićev DF u junu je podržavalo 22 posto građana a danas 18 posto, što je ujedno i najveća promjena raspoloženja glasača prema bilo kojoj partiji u BiH.Osjetan pad podrške Komšićevom DF-u vremenski se podudara s formiranjem i predajom izbornih lista i neočekivanim unutarstranačkim lomovima (u Tuzli i Mostaru) te odlaskom nekoliko istaknutih stranačkih autoriteta (Damir Majranović), ali i prilično nespretnog kandidiranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH (slučaj Zore Šeremet).Uprkos okrnjenom ugledu, Komšićev DF s 18 posto podrške i dalje je vodeća politička snaga u Federaciji BiH.

BLAGI USPON SDA I SDP-a

Posljednje istraživanje iz augusta otkriva i izvjesne promjene raspoloženja prema dvjema vladajućim partijama u Federaciji BiH. U posljednja dva mjeseca podrška vladajućim partijama prilično je porasla, osobito u slučaju SDA. Ova partija je u junu imala svega 11 posto podrške glasača, dva puta manje od Komšićevog DF-a, no prema rezultatima istraživanja s kraja augusta, SDA podržava 15 posto građana, pa se razlika između vodeće partije DF-a i drugoplasirane partije SDA prilično istopila i trenutno iznosi svega 3 posto.I SDP u augustu stoji nešto bolje nego u junu, mada je rast podrške još uvijek skroman: s 10 na 11,2 posto.SBB Fahrudina Radončića pao je na četvrto mjesto s 9 posto podrške, što je za jedan procenat manje nego u junu ove godine. (Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku