hamburger-icon

Kliker.info

REZOLUTAN STAV PIC-a: Referendum neprihvatljiv, odluke Ustavnog suda moraju se provesti!

REZOLUTAN STAV PIC-a: Referendum neprihvatljiv, odluke Ustavnog suda moraju se provesti!

02 Decembra
22:01 2015

inckopik7Sve zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) opredjeljenja su da entiteti nemaju pravo na samootcjepljenje koje bi eventualno moglo proizaći iz najavljenog referenduma o pravosuđu iz manjeg bh. entiteta – RS, te PIC izražava poštivanje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Kazao je ovo na konferenciji za novinare, nakon dvodnevne sjednice PIC-a u Sarajevu, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je naglasio da je PIC usvojio Kominike sjednice sa dvije fusnote Ruske Federacije, koje se odnose na, kako je kazao, najavljeni referendum u RS-u, te posljednju odluku Ustavnog suda BiH u vezi Dana RS-a 9. januara.Inzko je rekao da PIC nije raspravljao o toj odluci, jer ona još nije objavljena u konačnom obliku, no da je stava da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Kako je istaknuo, nadležni organi BiH nisu prestali da rade na ispunjavanju zadataka iz Daytonskog mirovnog sporazuma, a naročito vrijednim ocijenio je osnivanje Oružanih snaga BiH.- Ove godine obilježavamo 20 godišnjicu Daytonskog sporazuma. Glavna tačka bila je procjena njegove konotacije, kao i izvučene pouke iz 20 godina. Došlo je do velikih pomaka domaćih organa vlasti, ali i međunarodnih organizacija koje su radile na provođenju sporazuma – rekao je visoki predstavnik.

Napomenuo je kako prije deset godina nije smatrao da će biti moguće od tri vojske napraviti jednu.

– Ova vojska funkcioniše veoma uspješno i učestvuje u mirovnim misijama širom svijeta – riječi su visokog prestavnika.

– Predstavnički organi vlasti su imali centralnu ulogu u postizanju napretka. Potrebno je više konkretnih organa i osjećaj urgentnosti. Pored reformske agende, Predsjedništvo je dalo doprinos ujedinjavanju regiona – naglasio je Inzko, koji se danas sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik istaknuo je da je usvojeni Komunike naglasio pozitivan trend u regionu.

– Lideri i građani BiH zajednički se trebaju organizovati, jer je integracija ključni faktor razvoja BiH pri provođenju svih reformi. Pozvani su svi narodi u BiH i svi organi vlasti da rade protiv terorizma i procesuiraju sve osobe uključene u terorističke radnje – rekao je Inzko.

Prema njegovim riječima, svako može imati referendum, ali u okviru svojih nadležnosti.

– Ne može niži nivo imati referendum o višem. Ako neko želi mijenjati Ustav, potrebna je saglasnost sva tri naroda – potcrtao je Inzko.

Na pitanje novinara zašto su u Ustavnom sudu i dalje prisutne strane sudije, 20 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, Inzko je odgovorio:.

– Strane sudije su imale svoj mandat i mandat je bio produžen odlukom domaćih političara, pet godina nakon njihovog imenovanja. Strane sudije su imenovane zbog toga da ne pripadaju niti jednom narodu. Predsjednik Suda za ljudska prava u Strasbouru imenuje sudije čime je garantovana objektivnost i nepristrasnost – istaknuo je Inzko.

– Pravo je uvijek isto, ljudska prava su ista, bilo koji da je sudija. Standardi koji postoje u svijetu važe za sve, svejedno ko je sudija – dodao je Inzko.

Naveo je da je 28 ministara prije dva mjeseca jasno dalo izjavu da odbacuju referendum, jer bi ugrozio teritorijalni integritet BiH.

Upitan da li je PIC zauzeo stav o najavama iz RS-a o referendumu povodom Dana RS, istaknuo je kako je na sastanku PIC-a razgovarano samo o tome kada i kako se može vršiti referendum i tu postoji jednoglasnost da se referendum može vršiti samo u okviru svojih nadležnosti.

Inzko je napomenuo da nije razgovarano o tome šta će OHR uraditi ukoliko se RS ogluši na preporuke.

– JMBG nisu odgovarali Bošnjacima, Bosanski Šamac i Bosanski Brod se nije sviđalo Bošnjacima, ali poštovali su odluke Ustavnog suda čije su odluke konačne i obavezujuće. Ustavni sud je dio originalnog Daytonskog sporazuma u kojem eksplicitno piše kako funkcioniše, kako se imenuju i mijenjaju sudije – kazao je Inzko.

Novinarima se obratio i zamjenik visokog predstavnika Bruce G. Berton, koji je podsjetio kako, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, eniteti u BiH nemaju pravo na otcjepljenje.

– Svjedoci smo novih izazova usmjerenih na najviše instance u zemlji, kao što je pitanje nedavne odluke Ustavnog suda BiH u vezi Dana RS. Odluke Ustavnog suda su obavezujuće kao u svakoj drugoj zemlji. Neke presude, iako se ne dopadaju nekom, ipak se moraju provesti – rekao je Berton.

Naveo je da se govorilo i o pitanju obrazovanja, za koje je istaknuo kako je od primarnog značaja za pomirenje i kvalitetan zajednički život.

Na kraju je dodao kako je međunarodna zajednica čvrsto privržena uspostavljanju stabilne i prosperitetne BiH.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku