hamburger-icon

Kliker.info

Reza Arslan, teoretičar i autor “Zealota”: Knjiga koju svi žele pročitati

Reza Arslan, teoretičar i autor “Zealota”: Knjiga koju svi žele pročitati

20 Juna
06:33 2014

aslan22Ovih dana u Sarajevu boravi jedan od najzanimljivijih pisaca današnjice, Amerikanac iranskog porijekla Reza Arslan. Razlog je promocija njegove najnovije knjige, “Zealot – Život i vrijeme Isusa Nazarećanina”, a koja je održana večeras u hotelu Evropa pod moderacijom Mirnesa Kovača, i uz učešće Mate Zovkića i Enesa Karića.Knjiga “Zealot – Život i vrijeme Isusa Nazarećanina” već je nekoliko mjeseci bestseler u Americi i izuzetno je popularna, iako se ne radi o štivu koje za temu ima neku vrstu fikcije. Proglašena je knjigom godine od mnoštva kritičara i specijaliziranih publikacija, a između ostalog završila je i na prvom mjestu bestselera New York  Timesa.

Kreiran od strane publike

Reza  Arslan, profesor religije i kreativnog pisanja na univerzitetu Riverside u Kaliforniji, u “Zealotu” se bavi životom jedne od najznačajnijih osoba na planeti u posljednjih 2.000 godina, ali ne na uobičajen način.
– U Americi se Isus predstavlja na vrlo različite načine, jer je i Amerika, kao i Bosna i Hercegovina, jedno multireligiozno i multikulturalno društvo. Postoje političari koji tvrde da bi Isus u ovom vremenu bio protiv blagostanja i imigracije, a neki čak raspravljaju da li je bio bijelac ili ne, objašnjava Arslan.

– Suština je da je Isus tokom historije poprimio uobličenja i kreirao gledišta onako kako su to vjernici željeli, i dok se Isus Hrist tako mijenjao kroz godine, Isus Nazarećanin je historijski ostao zamrznut u vremenu. O tome i govori knjiga, ona je zapravo pokušaj da se kopa kroz slojeve i da se dođe do Jevrejina iz Galileje, kaže američki autor.Arslan na jedan studiozan način u knjizi pokušava dati uvid u činjenice za koje priznaje da ih nije bilo lako “iskopati”.

– Nije bilo lako, jer ako se uklone hrišćanska pisanja zapisa o Isusu nema mnogo. Malo se zna o samom Isusu, ali se zato mnogo zna o tadašnjoj Palestini, najturbulentnijem mjestu u historiji Svete zemlje. To je bilo vrijeme ratova i nemira, kada su se pojavljivali karizmatični učitelji i obećavali oslobođenje od Rimljana. Pokušao sam uporediti slične i različite činjenice i najrazličitija od svega je bila činjenica da se Isus aktivno bavio socijalnim govorima. On je propovijedao da ljudi bukvalno zamijene mjesta, da bogati postanu siromašni i obrnuto, da gladni postanu siti i slično. On je to nazivao Kraljevstvom božijem, ali ta vizija novog poretka je bila opasna koliko opasno zvuči sada i nama, govori Arslan.

Autor jedne od najčitanijih knjiga u Americi i zbog koje je dolazio u sukob sa neistomišljenicima, čak i reporterkom Fox televizije koja  je osporavala njegovu kompetentnost jer nije Hrišćanin, ističe da je ta ideja novog poretka bila i okidač za Isusovo smaknuće.

– Isus je bio ubijen iz političkih razloga i zato što se protivio nametnutom poretku. On je bio ubijen od strane Rimljana zbog veleizdaje, a ne zbog bogohuljenja i to je najbitnija suština svega. Ali, onda se postavlja pitanje otkud u stvari tolike razlike o tumačenju njegovog lika i djela? Istina je da Evanđelja nisu pisana za jevrejsku, nego rimsku publiku. I ako to želite napraviti, onda neke stvari morate promijeniti – napraviti Isusa malo manje Jevrejom, a njegova učenja prilagoditi da budu prikladna za šire mase. To je bilo jako teško napraviti jer se i on sam borio potiv Rimljana, i upravo zato je i pomenuto Kraljevstvo nebesko spiritualizovano i postavljeno van ovog svijeta. A morala se skinuti i krivnja sa Rimljana, i tu u stvari leži izvor 2.000 godina dugačkog antisemitizma, kaže Arslan.

Ličnost svog vremena

Vrlo zanimljiva osoba, sam po sebi, Arslan naglašava da je pokušao Isusa interpretirati kao člana jevrejskog života i svijeta, i da je to najbitnije od svega.

– Kada sve te stvari uklonite, Isus Nazarećanin bio je jednako izuzetna osoba kao i Isus Hrist – promovisao je učenja o brizi za slabije i želio je bolje za svoju državu, i mislim da je ta poruka zaslužna što je knjiga postala popularna i među Hrišćanima i onima koji to nisu. Isus Nazarećanin je bez sumnje bio ličnost svog vremena, zaključuje Arslan.

Knjigu “Zealot – Život i vrijeme Isusa Nazarećanina” za bh. tržište izdao je Buybook, a gostovanje autora je realizovano uz pomoć Američke ambasade u BiH i njihovog “Speaker” programa. Reza Arslan, autor o kojem bruji cijeli svijet, jučer je osim večernje promocije, iskoristio priliku, te održao i predavanje na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Još jedna knjiga

Osim što je doktor sociologije religija, Reza Arslan voli i fudbal, te je zakasnio na konferencije za medije jer je pratio Zmajeve protiv Argentine. Inače je magistrirao svjetske religije na Harwardu, a magistar je i umjetnosti (Iowa). Trenutno predaje kreativno pisanje i religiju u Kaliforniji. Osim “Zealota”, napisao je još dvije knjige – “Iza fundamentalizma: Suočavanje religijskom ekstremizma u svijetu globalizma”, te “Ne bog nego Bog: Korijeni, evolucija i budućnost Islama”, koju će Buybook, također, objaviti kasnije ove godine. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku