hamburger-icon

Kliker.info

Reuf Kuluder: Nena Emina bila je liska

Reuf Kuluder: Nena Emina bila je liska

12 Novembra
01:33 2006

Lijepa Emina opjevana u pjesmi legendarnog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, već desetinama godina predstavlja jedan od simbola grada na Neretvi. Uz poznatog mostarskog pjesnika, Stari most, Velež i brojne liske koje su udahnule dio duše ovom gradu ime Emine Sefić kasnije Kuluder asocira na stari duh ovog grada. Iako mnogi građani Mostara i naše zemlje o Emini znaju samo ono što je Šantić zapisao u svojoj pjesmi punoj ljubavi prema ovoj djevojci, njen unuk Reuf Kuluder koji živi i radi u Sarajevu otkrio nam je i neke druge manje poznate stvari o ovoj ženi.– Moja nena Emina bila je uvijek vedrog duha. Uklapala se u mentalitet ljudi iz tog vremena. Bila je duhovita i može se reči kako je i Emina imala svoje legendarne liskaluke i šale. Priča da je Aleksa Šantić bio ludo zaljubljen u nju ne odgovara istini. Stari pjesnik je u tada mladoj djevojci crne bujne kose samo nalazio inspiraciju za svoje pjesme, kazao je Kuluder unuk Emine i Avdage Kuludera, poznatog mostarskog veletrgovca.


Eminin unuk je također kazao kako Emina nikada za života nije mogla odlijeti dobroj šali, kaže da je čak i na samrti zbijale šale na račun sebe ali i drugih.

– Sječam se da je neposredno prije smrti još davne 1967 godine, kada je bila nepokretna i kada smo je morali nosati mom djedu Avdagi govorila da će ga mnogo godina nadživjeti iako je znala da je umirala, prisjeća se Reuf.


Koliko su lijepa Emina i njen suprug Avdaga bili originalni i posebni u svom načinu života svjedoči i priča koju su Reufu pričali još dok je bio dijete.

– Moj djed Avdaga je doslovno oteo Eminu iz njenog doma. Došao je sa kočijom i bukvalno  nenu Eminu «unio» u fijaker i  tek je nekoliko dana nakon toga javio njenom ocu da će je uzeti za ženu, kaže Reuf.


Emina Kuluder umrla je u 83 godini života i to 1967 godine. U braku sa Avdagaom rodila je 14 djece od kojih mnogi nisu živi, ali i danas postoji brojni potomci legendarne lijepe Emine, unuci, praunuci, i čukununuci žive u Mostaru, Sarajevu ali i u inostranstvu.  

Samir Đuderija (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku