hamburger-icon

Kliker.info

Reuf Bajrović : Rusija metodično i postojano gradi paravojne kapacitete u BiH (Video)

Reuf Bajrović : Rusija metodično i postojano gradi paravojne kapacitete u BiH (Video)

08 Februara
07:04 2018

 U Washingtonu se već duže vrijeme intenzivno  lome koplja o uticaju Rusije na političke prilike u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije rečeno uticaju   na rezultate posljednjih predsjedničkih izbora. Zanimljivo je međutim da se u posljednje vrijeme sve intenzivnije u Washingtonu govori i o ruskom uticaju na Balkanu  što očito pokazuje da se naša zemlja i države bivše Jugoslavije ponovo nalaze u vrtlogu uticaja velikih sila .

Zanimljiv razgovor na tu temu sa akcentom  na  metode i rezultate pomenutog ruskog miješanja  održan je u  Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns  Hopkins.

Učesnici – analitičari, predstavnici nevladinog sektora, bivši zvaničnici i predstavnici dijaspore govorili su o mehanizmima ruskog miješanja u svakoj od zemalja regiona.Kako je konstatovano, od političkih preko ekonomskih do kulturnih i medijskih mehanizama, Rusija nastoji da izaziva sumnju u zapadne integracije i podgrijava teritorijalne sporove sa krajnjim ciljem da se preostale zemlje regiona spriječe u pridruživanju NATO-u.

Moderator panela bio je poznati američki analitičar i profesor Daniel Serwer koji se , da podsjetimo, smatra najboljim poznavaocem  zamršenih političkih prilika na Balkanu. Pored toga Serwer je dugo godina bio i direktni učesnih  gotovo svih američkih političkih intervencija u našoj zemlji i širem regionu. Između ostalog direktno je bio involviran u izradu Dejtonskog sporazuma  te  neusvojenog Aprilskog paketa ustavnih promjena iz 2006. godine.

Kako navodi Glas Amerike  izbor teme i diskusije na  panelu su  pobudili  iznimno interesovanje u Washingtonu,  što  su kasnije u  programu pomenutog  servisa  potvrdili i Jelena Milić iz  Centra za evroatlantske studije iz Beograda i bivši  ministar energije Federacije BiH Reuf Bajrović.

Osnivač i donedavni predsjednenik Građanskog saveza je između ostalog  ponovio svoja saznanja da Rusija metodično i postojano gradi paravojne kapacitete u Bosni i Hercegovini,  što će, kako očekuje, izazvati velike probleme u regionu. Zbog iznimno zanimljive teme , odnosno problema koji bi mogli uticati na živote svih nas u   regionu,  preporučujemo i prilažemo video zapis izlaganja na panelu te  gostovanje Jelene Milić i  Reufa Bajrovića u programu Glasa Amerike.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku