hamburger-icon

Kliker.info

Reuf Bajrović : Na sceni je pokušaj konačne podjele Bosne i Hercegovine

Reuf Bajrović : Na sceni je pokušaj konačne podjele Bosne i Hercegovine

19 Marta
15:38 2016

refa41U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država u Vašingtonu, u organizaciji Savjetodavnog Vijeća za BiH, održan  je brifing za članove Kongresa na kojem je govorio bivši ministar energije FBiH, Reuf Bajrović.

Bajrović je predstavio trenutnu političku situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na političke odnose u zemlji nakon sto je usvojen novi mehanizam koordinacije koji uvodi kantonalni veto u proces EU integracija, što je u direktnoj suprotnosti sa važećim Ustavom BiH koji vanjske poslove definiše kao isključivu nadležnost države BiH.

Nadalje, Bajrović je naglasio se proces EU integracija počeo pretvarati u izgovor za slabljenje nadležnosti države BiH i da je trenutno na sceni pokušaj konačne podjele zemlje za koji je HDZ našao partnera u SDA. Dodao je da je, pored mehanizma koordinacije, najbolji dokaz za to bila spremnost SDA da krši Ustav FBiH i važeće zakonske propise samo da bi se HDZ-u isporučila državna preduzeća koja imaju sjedište na području Hercegovine.

Bajrović se osvrnuo i odgovonost opozicije koja je samodestrukcijom sebe dovela u poziciju da je SDA ne smatra kredibilnom političkom prijetnjom. Naveo je da SDA zbog slabosti opozicije smatra da neće pretrpjeti veliku štetu ispunjavajući HDZ-ove zahtjeve. Dodao je i da je opozicija pomagala vladajućoj koaliciji svaki puta kada je to bilo nepohodno, kao npr. kada je donesen neustavni Zakon o radu FBiH glasom nominalno opozicione stranke.

(Kliker.info-Novi)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku