hamburger-icon

Kliker.info

Resetovanje odnosa velikih sila : Samit Trumpa i Putina u julu u Evropi?

Resetovanje odnosa velikih sila : Samit Trumpa i Putina u julu u Evropi?

22 Juna
04:43 2018

Mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, prenose da je u toku planiranje samita predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Očekuje se da će sastanak biti održan tokom Trumpove posjete Evropi narednog mjeseca. Dvojica lidera mogla bi da se sastanu prije samita NATO-a od 11. do 12. jula u Briselu ili poslije Trumpove posjete Britaniji dva dana kasnije.

Bijela kuća je u srijedu veče odbila da komentariše izveštaje o samitu, dok se na zahtjev Glasa Amerike za komentar nije odazvao ni Savjet za nacionalnu bezbjednost.

Putinov portparol Dmitrij Peskov takođe nije u četvrtak želio da komentariše eventualni sastanak Putina i Trumpa, ali je rekao da se očekuje će savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton naredne nedelje posjetiti Rusiju da bi sa ruskim zvaničnicima razgovarao o pripremama.

Mjesto susreta nije objavljeno, ali nekoliko stranih medija ranije je prenijelo da bi predsjednici SAD i Rusije mogli da se sastanu u jednoj od evropskih prijestonica posle samita NATO-a, moguće u Beču.

Trump je početkom mjeseca izrazio zainteresovanost za obnovu Putinovog imidža na svjetskoj sceni. Na samitu G7 u Québecu, američki lider rekao je da bi Rusija ponovo trebalo da bude primljena u grupu najrazvijenih zemalja. Rusko članstvo suspendovano je posle aneksije Krima 2014. godine.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku