hamburger-icon

Kliker.info

Republika Srpska na koljenima : Propao ruski pa uzeli amaerički kredit u iznosu od 300 miliona dolara !

Republika Srpska na koljenima : Propao ruski pa uzeli amaerički kredit u iznosu od 300 miliona dolara !

15 Oktobra
20:46 2015

dodododik1231Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska , Milorad Dodik, saopštio je u Banjaluci da je Vlada tog entiteta obezbijedila pozajmicu od 300 miliona dolara.Zadužuje se kod američkog investicionog fonda Global Bancorp Commodities and Investments.

Objasnio je da će pozajmica biti realizovana uz kamatu od tri posto.Grace period je tri godine uz mogućnost produžetka za još toliko, rekao je Dodik i dodao da je rok otplate tri godine od povlačenja svake tranše.

Čavić: Nezakonita i neustavna odluka

Odluka o zaduživanju već je objavljena i u Službenom glasniku Republike Srpske.Dodik je istakao da će novac biti iskorišten za budžetsku potrošnju.

“Ovaj novac će sigurno biti dovoljan da održi stabilnost naših penzija i plata i da pojača likvidnost u javnom sektoru. Ono što ćemo učiniti, to je da ćemo dosadašnje obaveze, koje su kasnile ili nisu bile isplaćene, sigurno ovim novcem moći da isplatimo sve obaveze, ali primarno će biti da zamijenimo već skupe i postojeće kredite, čije su kamate pet ili šest odsto, trezorske zapise i obveznice, da zamijenimo ovim relaksiranijim uslovima, kazao je.

Predsjednik opozicionog NDP-a, Dragan Čavić smatra odluku nezakonitom, jer, kako je objasnio, o takvom iznosu zaduživanja odluku bi trebalo da donese Narodna skupština, a ne Vlada RS-a.

“Ako se porede ove dvije odluke – odluka, kojom je utvrđen okvir za zaduženje u 2015. i ova odluka o 300 miliona dolara novog zaduženja, praktično je to zaduženje veće za oko 400 miliona od onog, koje je odobrila Narodna skupština ili preciznije 398 miliona. Što je najsmješnije, Vlada se u svojoj odluci poziva upravo na ovu odluku, u kojoj je zaduženje ograničeno na iznos od 281.500.000 KM. Nezakonita, neustavna odluka. Ja se pitam šta ti ljudi rade”, rekao je Čavić.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku