hamburger-icon

Kliker.info

Republika Hrvatska traži od Haaga da nastupi kao prijatelj suda u slučaju Prlić i ostali

Republika Hrvatska traži od Haaga da nastupi kao prijatelj suda u slučaju Prlić i ostali

21 Septembra
00:05 2006

U tom je predmetu tužitelj, uz točke optužnice koje se odnose na odgovornost nadređenoga, optuženicima stavio na teret i uspostavu "zajedničkog zločinačkog pothvata i sudjelovanja u njemu s ciljem podjarmljivanja i trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i drugih nehrvata s područja na teritoriju Republike Bosne i Hercegovine te pripajanja tog područja Republici Hrvatskoj".

Kao ”sudionici u tom zločinačkom poduhvatu” u optužnici se navode tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i neki drugi visoki dužnosnici Republike Hrvatske.
Ako Raspravno vijeće Haaškog tribunala Vladi Republike Hrvatske dopusti da podnese podnesak prijatelja suda, Vlada je uvjerena kako će pomoći u utvrđivanju istine glede tvrdnji optužbe da je tadašnji državni i vojni vrh RH sudjelovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, odnosno tvrdnje obrane da zločinačkog poduhvata nije bilo, navodi se u zahtjevu RH. To je pitanje presudno za točno određivanje širega konteksta događaja na koje se optužnica odnosi. Međutim, to pitanje nema samo usputnu važnost. Budući da uključuje pitanja koja se odnose na postojanje odnosno pravi domašaj tog navodnog zajedničkog zločinačkog poduhvata, ono ima značenje i za ulogu, ponašanje i kazneno odgovornost optuženika, navodi se, uz ostalo, u zahtjevu. Ako joj se prizna status prijatelja suda, Vlada bi svoj podnesak podnijela ubrzo nakon zaključenja izvođenja dokaza Tužiteljstva. Ako se odobri, podnesak hrvatske Vlade, on bio bi suradnički napor skupine uglednih pravnika, povjesničara i drugih znanstvenika, uključujući: Željka Horvatića, Davora Krapca, Mirjana Damaška, Vladimira Ljubanovića, Maje Seršić, Mirka Valentića, Anđelka Mijatovića, Ivice Lučića, Mladena Ančića, Saše Mrduljaša te Željka Raguža. U zahtjevu se također ističe kako hrvatska Vlada vjeruje da će se njezin zahtjev pozitivno riješiti pa će tada obavijestiti Sud o imenovanju od dva do tri predstavnika koji će pred njegovim raspravnim vijećem odgovarati u smislu članka 74. Pravila o postupku i dokazima Suda. Inače, prema tom pravilu, ako to smatra poželjnim za pravilno presuđivanje o predmetu, Pretresno vijeće može pozvati ili odobriti državi, organizaciji ili osobi da pristupi Pretresnom vijeću i iznese stavove o bilo kojem pitanju koje ono odredi.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku