hamburger-icon

Kliker.info

Reisu-l-ulema Kavazović: Muslimani u Bosni I Hercegovini se raduju dolasku pape

Reisu-l-ulema Kavazović: Muslimani u Bosni I Hercegovini se raduju dolasku pape

04 Februara
05:14 2015

kavazovic771Poglavar Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini  Husein Kavazović rekao je  vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću kako muslimani u toj zemlji s radošću očekuju posjet pape Franje najavljen za 6. juna, objavila je Katolička novinska agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Kardinal Puljić i reis Kavazović sastali su se u Sarajevu te su razgovarali i o najavljenom papinom dolasku u BiH.Reisu-l-ulema Kavazović rekao je kardinalu Puljiću da se obradovao najavi posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini te dodao kako su poglavari Katoličke crkve dragi gosti u Bosni i Hercegovini.

“Tako je bilo kada nas je posjetio veliki prijatelj BiH papa Ivan Pavao II, a isto vrijedi i za papu Franju. To je ne samo moje stajalište, nego stajalište cijele Islamske zajednice u BiH”, rekao je Kavazović.

Univerzalne vrijednosti

Istaknuo je kako se muslimani u BiH posebice raduju dolasku pape Franje zbog njegovih zauzimanja za opće ljudsko dobro.

“Glavni naglasci njegovih dosadašnjih nastupa su briga za siromašne i napuštene, a to bi trebala biti univerzalna vrijednost za sve”, kazao je reis Kavazović.Kardinal Puljić ranije je najavio kako će se tokom posjeta pape Franje Sarajevu nastojati organizirati njegv susret s predstavicima svih vjerskih zajednica u BiH.

Kardinal Puljić je prethodno na konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdio kako je riječ o jednodnevnoj posjeti čiji bi centralni događaj trebalo biti misno slavlje, no očekuje se i posebni susret pape Franje s bosanskohercegovačkim biskupima te s članovima Predsjedništva BiH, kao i s predstavnicima drugih vjerskih zajednica koje djeluju u ovoj državi.

„Jedan dan nije velik i nije jednostavno u tom danu napraviti puno programa, a Svetog oca ne želimo zamoriti nego bi željeli da ponese radosne osjećaje ovoga grada, zemlje i susreta s narodom“, kazao je Puljić, dodajući kako očekuje punu saradnju državnih tijela vlasti u organiziranju ove važne posjete.Kardinal Puljić je potvrdio pritom kako papa Franjo dolazi na poziv Crkve u BiH, ali i na službeni poziv Predsjedništva BiH.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku