hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović u Višegradu : Bošnjaci, nema nama drugog puta nego graditi mostove

Reis Kavazović u Višegradu : Bošnjaci, nema nama drugog puta nego graditi mostove

25 Maja
15:30 2013
U Višegradu je danas učenjem Fatihe i simboličnim bacanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu počelo obilježavanje 21. godišnjice zločina nad Bošnjacima ovog grada.Nakon bacanja ruža sa mosta Mehmed Paše Sokolovića, na mezarju Stražište će biti klanjana dženaza i obavljen ukop sedmero identificiranih Bošnjaka koji su ekshumirani iz jezera Perućac 2010. godine. Dvije najmlađe žrtve u trenutku smrti imale su samo šest, odnosno sedam godina života, a dvije najstarije 78 i 74 godine.Reisul-Ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovic je rekao da "zločincima ne pripada budućnost. Budućnost pripada ovom narodu, koji je nevin stradao i ovo je njegova zemlja"."I ovaj most ovdje, gradili su naši preci. Oni koji su željeli da on povezuje narode, da povezuje dvije obale. Bošnjaci, nemamo drugog puta, do puta onog koga je pokazao Mehmed Paša Sokolović.

Mi smo narod koji mora graditi mostove. Mostove sa onim ljudima koji su čestiti, onima koji čestito žele živjeti s nama", poručio je reis Kavazovic.On je također rekao da je ubijeđen da će Srebrenica, i ono što se dogodilo u Srebrenici, za nekoliko godina biti od velike važnosti za srpski narod, jer će Srebrenica ostati vječita lekcija koju će morati naučiti, a to je da zlo nije ni njihova udućnost.Naglasivši da se ne može desiti ništa gore od onoga što je bilo 1992. godine, Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata" je kazala: "Ne mogu oni ubiti i zaklati onoliko koliko majka Bošnjakinja može roditi. Kamo puste sreće da ima pravde, danas bi SIPA otišla na Rodić brdo i uhvatila Jovana Popovića i druge, koji su svojom rukom ubili četvoro među sedam njih kojima će se danas klanjati dženaza."Zahvalivši se ukazanom povjerenju da kao Udruženje iskažu saučešće žrtvama rata, koordinatorica Udruženja "Žene u crnom" Staša Zajović je rekla kako "posebnu zahvalnost i divljenje moramo iskazati ženama iz Višegrada, koje su smogle snage da govore o monstruoznom zločinu ratnog silovanja, koje su svojom hrabrošću utrle put ženama širom sveta da se bore za kažnjavanje zločina nad ženama i ciilnim stanovništvom".

"Hvala vam po ko zna koji put na toplini i ljudskosti sa kojom nas primate. Jer, mi znamo odakle dolazimo. Iz države koja je naslednica zločinačkog režima, iz države koja je izvršila agresiju na vašu zemlju, organizovala zločine, vojne i paravojne formacije i nije se zustavila. Ni nakon 2000. godine nije doslo do raskida sa tom zločinačkom prošlošću. Danas imamo na vlasti kreatore i saučesnike politike 90-ih" istakla je Staša Zajović.Na mezarju Stražište danas će biti ukopani Vildana (Džemal) Zukić (1986-1992), Nihad (Islam) Ibišević (1985-1992), Kasim (Hadžihasan) Hasić (1914-1992), Aziz (Halil) Alić (1953 – 1992), Fadila (Imšir) Bošnjak (1934-1992), Nura (Redžo) Čanto (1948-1992), Ševka (Ibre) Selman (1918-92).Pored reis-ul uleme Kavazovića, obilježavanju na mostu Mehmed-paše Sokolovića prisustvovao je veliki broj predstavnika nevladinih organizacija, imama, kao i veliki broj građana iz cijele Bosne i Hercegovine. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku