hamburger-icon

Kliker.info

Reis Kavazović u Foči: Naše različitosti su dar Božije mudrosti

Reis Kavazović u Foči: Naše različitosti su dar Božije mudrosti

12 Maja
15:28 2017

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović poručio je danas u Foči, na otvaranju Careve džamije, da ćemo posljednju deceniju prošlog stoljeća pamtiti po zlu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je na veliku borbu predsjednika građevinskog odbora Sulejmena Pilava i drugih kada je u pitanju gradnja ove džamije.

Kako je kazao, Sulejman Pilav borio se za ovu džamiju, zajedno sa “braćom” iz građevinskog odbora, zajedno sa imamima ovdje i zajedno sa svim Fočacima.

“I onda, kada smo polako posustajali duhom i onda kada su nas ometali da obnovimo temelje i da je vratimo tamo gdje ona oduvijek bila Sulejman je bio borac, gazija, nije posustajao. On se borio kao lav i zato ovaj današnji dan naravno pripada svima, ali moram kazati najviše našem Sulejmanu i hvala mu za to. Danas otvaramo obnovljenu Carevu džamiju, povijesno zdanje ovog našeg prelijepog grada Foče. Svim muslimanima u BiH i svim stanovnicima Foče i svima koji su pristigli iz drugih krajeva ovaj događaj unosi radost u srce i vraća osmijeh na lica i sreću u zajednicu”, kazao je Kavazović na svečanosti povodom otvaranja Careve džamije.

Prema njegovim riječima, temeljni poziv vjere je međusobno upoznavanje ljudi kako bi svijet postao kuća prostrana za sve.

“Naše različitosti, mnoštvo i rasa i nacija, kultura i civilizacija nisu omaška povijesti već istinski dar Božije mudrosti da ljudski život učini bogatijim u njegovoj različitosti. Svako nasilje nad tim različjem jeste u isto vrijeme pokušaj negiranja Božijeg nauma. Danas ovdje u Foči, u gradu velikog muslimanskog stradanja, iznova otkrivamo veliku Božiju mudrost po kojem je čuvati dobro djelo svog bližnjeg je veliki ispit i kušnja”, istakao je Kavazović.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Nesvrstan
    Nesvrstan 13 Maja, 06:43

    Kad progovoris i o Ostalima kao o dijelu Bozijeg nauma onda cu ti povjerovati. Vas troje bez nas nikad nigdje stici necete jer ste sile sa takvim smjernicama. Bosni i Hercegovini, modernoj i multietnickoj smo mi kamen temeljac – vrijeme je da to bar skontaju oni kojima je do Bosne i Hercegovine stalo. Puno bi to podignutih ruka za zajednicku drzavu bilo. Vozdra efendija

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku