hamburger-icon

Kliker.info

Reis Cerić u Hercegovini: Bošnjacima nema opstanka ako ne budemo zajedno

Reis Cerić u Hercegovini: Bošnjacima nema opstanka ako ne budemo zajedno

20 Januara
07:23 2007

– Bošnjaci u zadnje vrijeme ne slušaju jedni druge. Mislim da su nam veze bez razloga pokidane – kazao je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić na prijemu povodom Nove hidžretske godine u Potocima kod Mostara, koji je preksinoć okupio najviše političke, društvene i vjerske predstavnike Hercegovine.
Obraćajući se prisutnima, reis Cerić istakao je zabrinutost zbog razjedinjenosti Bošnjaka, uputivši poruku da "nama ovdje u Bosni i na Balkanu nema opstanka ako ne budemo zajedno".
 – Zapamtite, nijedan narod nije uništen izvana. Svaki narod je sebe uništio iznutra. Nijedan narod nije mogao biti pobijeđen izvana. Samo je mogao biti pobijeđen iznutra. Kad počnu da popuštaju lanci i one veze koje postoje među jednim narodom – rekao je reis Cerić.
Objašnjavajući svoj stav, on je povukao paralelu između pozicije Bošnjaka u Bosni na Balkanu i muslimana koji su nakon osam stoljeća vladavine istjerani iz Španije.
– Muslimani su nakon osam stoljeća nestali iz Španije. Znate zašto? Zato što su se unutar sebe podijelili u male atare. Svako je imao svoj atar, svako je htio da bude emir. Što je bilo više emira, sve su bili slabiji. Na kraju su nestali. Mi ne smijemo doživjeti sudbinu muslimana Španije! Ne smijemo se podijeliti unutar sebe na male begove, na male emire, da bi svako imao svoj atar, a da još pri tome nemamo nikakve konekcije. Ako se to desi, doživjet ćemo sudbinu muslimana Španije – poručio je reis, te dodao:
– Također, ne možemo mi Bošnjaci dijeliti više nego što imamo, ni vlasti, ni zemlje. Može se dijeliti ono što imamo. A neki uporno hoće da dijele više nego što imamo. Razjedinjenost je prisutna na svim prostorima gdje oni žive.
 Reisu-l-ulema spomenuo je zanimljivu pojavu da se Islamskoj zajednici BiH vraćaju političari koji "ne mogu da ostvare sve svoje želje u životu".  – Kad više ne mogu tamo u nekim strankama, onda se vraćaju IZ i svoje iskustvo prenose nama. Samo, ja ih molim neka nam ne prenose loše stvari, neka nam donesu one fine. Ne bismo mi u Islamskoj zajednici htjeli da nam prenose sve ono što nije dobro u partijama iz kojih dolaze – kazao je Cerić.
Cerić smatra kako je važno da Bošnjaci imaju i ističu svoje simbole, koje i drugi trebaju poštovati.
– Treba ih naviknutida i mi Bošnjaci imamo svoje simbole, grbove, svoje himne. Vidjet ćete, kad se oni naviknu, onda će to biti sasvim normalno. No, neće se naviknuti dok ih ne naviknemo – smatra Cerić.

 

 

 

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Poziv liderima stranaka

 

 

 

– Volio bih kao reisu-l-ulema da naš dragi ministar Edin Mušić ostane ministar za izbjeglice i povratak. Čini se, koliko znam i koliko čujem, Edin je to najbolje radio. Ono što smo pokrenuli oko povratka i obnove, trebamo završiti. To je veoma važno i zato Edin, koji to dobro radi, ima moju podršku. Želim da me čuju oni koji su odgovorni, bez obzira koja je bošnjačka partija. Jer, mi imamo samo jedan cilj. Nije važno da li je mačka crna ili bijela, važno je da lovi miševe – istakao je reis Cerić.

 

 

 

Islamski Oksford

 

 

 

Govoreći o ulozi medrese u životu Bošnjaka, reis je rekao kako je veoma važno da su nedavno udareni temelji moderne medrese u Mostaru.
-Svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju medrese predali smo Šejh Daibu u Arapskim Emiratima kako bi nam pomogli u tom procesu. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Uz to, pozivamo sve Bošnjake u Mostaru, ali i izvan njega, u Evropi, Americi… da se udružimo i podignemo medresu. Želim da to bude naš islamski Oksford, gdje će se naša djeca školovati i učiti – rekao je reis Cerić.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku