hamburger-icon

Kliker.info

Reis Cerić : Govor američkog predsjednika u Kairu je historijski

Reis Cerić : Govor američkog predsjednika u Kairu je historijski

04 Juna
19:01 2009

Govor američkog predsjednika Baracka Obame u Kairu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić ocjenjuje historijskim trenutkom. Komentarišući specijalno za Radio Slobodna Evropa govor američkog predsjednika, reis, uz ostalo, naglašava kako Obamine poruke muslimani treba da shvate kao priliku da izbjegnu sukob sa Zapadom.Govor američkog predsjednika i više je od očekivanog, jer nije samo pokazao oratorsku sposobnost Baraka Obame, već je u govor unio emocije koje muslimani dosad nisu čuli od jednog političara sa Zapada, kaže reis Cerić:"Obama očito nije samo vješt govornik, već ja iz njegovog govora razumijem da ono što on govori – govori iz vlastitog uvjerenja, iskreno, otvoreno. Naravno, na momente upućuje vrlo oštre poruke muslimanima koje treba da čuju, a koje oni ne vole da čuju ponekada. Ali, budući da je Obama, kao što sam kaže, živio na tri kontinenta i na tri kontinenta vidio iskustvo islama na različite načine, on apsolutno ima legitimno pravo da to govori na način kako on to govori."
Reis Cerić navodi kako bi poruke američkog predsjednika iz Kaira, muslimani, a posebno političari u muslimanskom svijetu i oni koji imaju moć manipulacije u medijima, trebali da shvate kao historijsku priliku da izbjegnu ono što im je bilo namijenjeno od nekih ekstremnih na Zapadu, a to je sukob civilizacija gdje bi konačan epilog trebao biti sukob između progresivne, zapadne, i retrogradne, islamske, civilizacije:"Dakle, ovo je zlatna prilika, povijesni trenutak – Obamina pojava sada u Kairu, gdje je blizu Palestina, gdje su se spajali nebo i zemlja, gdje su ljudi sa Zapada uvijek gledali kad sunce izlazi sa Istoka i slušali poruke koje dolaze sa istoka. Ovdje ja vidim susret racionalnog čovjeka sa Zapada i mudrog čovjeka sa Istoka – mislim, prije svega, na kralja Abdulaha u Saudijskoj Arabiji. Dakle, sa iskustva bosanskog, sa pozicije s koje mogu da vidim mogućnosti mira i proglašavanja Jerusalema kao centra za inspiraciju svih ibrahimovskih tradicija – judaizma, kršćanstva i islama – mislim da Barack Obamin govor jeste na Zemlji rečen, ali, čini mi se, poruke su nebeske."

Cerić kao posebno izdvaja to što je Obama i ovoga puta uspio da izbalansira svoj američki odnos prema Izraelu i pokazao Jevrejima da će Amerika učiniti sve da im se ne dogodi holokaust i da je negiranje holokausta zločin kao i sam holokaust. "To je podvukao da bi svi muslimani u svijetu to dobro razumjeli. Ali isto tako je uputio oštre poruke Izraelu, Jevrejima – da se ne mogu odnositi prema Palestincima, prema Palestini na način kako su se dosad odnosili i da moraju zaustaviti naseljavanje i da moraju ispuniti svoja obećanja u mirovnom procesu i osigurati da djeca Palestinaca vide svoju budućnost u Palestini kako se ne bi okretali nasilju kao jedinoj i ključnoj prepreci da se postigne mir u svijetu." Američki predsjednik je u govoru pomenuo i BiH. O tome koliko je ovaj govor značajan za muslimane u BiH, reis kaže:

"Naravno da je za mene kao Bosanca posebno dirljivo to što od milijardu i pol muslimana u svijetu mi smo našli taj mali trenutak, ili taj mali prostor u njegovom govoru, u njegovoj glavi, u njegovim mislima – i tu našu malu Bosnu, ali koja po svojim moralnim vrijednostima zauzima mjesto na vrhu."Obamine riječi, naglašava Cerić, obavezuju ljude u BiH da, kao žrtve genocida, pronose poruku mira i pomirenja- zasnovanog na istini i pravdi: "To što predsjednik Sjedinjenih Američkih Država danas govori u liku Barack Husseina Obame ima našu podršku – i može računati na nas u BiH u njegovom kosmičkom pohodu u traganju za mirom. Posebno što mi se dopada, u njegovom traganju da naša planeta bude oslobođena od nuklearnog naoružanja, je to da pokušamo svi učiniti da ne živimo u strahu jedni od drugih. Barack Obama želi da nas oslobodi tog straha. I Bosna u tome ima svoju ulogu. Nadamo se da ćemo biti dostojni te  uloge koja nam se sada pruža."   (Kliker.info-Slobodna evropa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku