hamburger-icon

Kliker.info

Referendum u Kurdistanu : Irački parlament naredio angažman vojske u Kirkuku

Referendum u Kurdistanu : Irački parlament naredio angažman vojske u Kirkuku

25 Septembra
14:58 2017

Parlament Iraka danas je usvojio odluku o slanju i angažmanu vojnih snaga u Kirkuku i drugim regijama s neriješenim statusom na sjeveru Iraka.

“Parlament je donio odluku da vlada Iraka pošalje vojne snage kako bi brinule o sigurnosti građana u Kirkuku i drugim regijama s neriješenim statusom na sjeveru zemlje”, navodi se u saopćenju rukovodstva iračkog parlamenta.

U saopćenju se navodi da je parlament danas usvojio i odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza koje kontrolira Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka. Parlament je također usvojio odluku o preuzimanju kontrole nad naftnim resursima u Kirkuku i o suspenziji svih državnih službenika koji u toj regiji danas izađu na sporni referendum.

Uporedo s tim, premijer Iraka Haidar al-Abadi je naredio iračkim snagama sigurnosti da zaštite sve građane u sjevernim dijelovima zemlje u kojima Kurdska regionalna uprava danas provodi neustavni referendum o nezavisnosti. Ustavni sud Iraka ranije je zabranio održavanje spornog referenduma, a protive mu se i susjedna Turska, Iran, SAD i cijela međunarodna zajednica, izuzev Izraela.

Uprkos upozorenjima, Kurdska uprava danas je organizirala referendum, uključujući i Kirkuk i druge regije koje imaju neriješen status prema Ustavu Iraka. Sporni status Kirkuka čeka na rješenje još od 2003. godine i američke invazije u Iraku kada su kurdske snage sa sjevera Iraka preuzele kontrolu u gradu i kada je veliki broj kurdskog stanovništva doselio u grad.

Ustav Iraka koji je usvojen 2005. godine u članu 140 predviđa da se status Kirkuka odredi referendumom koji će biti organiziran nakon što se prognani stanovnici u periodu vlasti Saddama Husseina vrate u grad i nakon što se izvrši popis stanovništva.

Zvanični Bagdad tvrdi da je vlast u regiji Kirkuka pod ingerencijama iračke vlade, dok lokalno kurdsko stanovništvo i vladajuća Unija kurdskih patriota žele da se regija pripoji Kurdskoj regionalnoj upravi na sjeveru Iraka. Turkmensko i arapsko stanovništvo i njihove političke stranke se protive tom planu i zahtijevaju da se Kirkuku da specijalni status u Iraku.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku