hamburger-icon

Kliker.info

Razočaravajući odziv : Marš slobode okupio nekoliko stotina demonstranata u Sarajevu

Razočaravajući odziv : Marš slobode okupio nekoliko stotina demonstranata u Sarajevu

09 Maja
16:01 2014

proljece300Nakon što su demonstranti okupljeni ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu krenuli prema zgradi sarajevske Vijećnice, čije je svečano otvaranje zakazano za danas, došlo je do manjeg sukoba demonstranata i pripadnika policije.Policija je spriječila prolazak demonstranata u blizini raskrsnice Alipašine i Titove ulice, prenosi Anadolija.Nekoliko stotina demonstranata iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu.Demonstranti iz Zavidovića, Mostara, Bugojna, Tešnja, Lukavca, Zvornika, Sarajeva te drugih bh. gradova traže ispunjenje ranije postavljenih zahtjeva, u fokusu kojih su efikasnija borba protiv korupcije i nepravde.Učesnici demonstracija tražili su i razgovor s predstavnicima Vlade i Parlamenta FBiH.Džafer Alić, radnik sarajevske Hidrogradnje, rekao je za Al Jazeeru da je razočaran slabim odzivom demonstranata i dodao kako misli da se ništa neće promijeniti dok više ljudi ne izađe na ulice.

Umiru bez zaštite

Alić kaže da se radnici tog preduzeća nalaze u iznimno teškoj situaciji, jer mjesecima nisu dobili plate, a ne uplaćuje im se ni zdravstveno osiguranje.”Dva ili tri radnika mjesečno umru jer nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, kaže Alić.Ahmed Velić, Zeničanin koji 20 godina živi u Engleskoj, rekao je da je došao na sarajevske demonstracije kako bi podržao zahtjeve građana jer želi “da ova ofucana, lopovska vlast ode”.Velić kritikuje stalno zaduživanje vlasti kod Međunarodnog monetarnog fonda za isplaćivanje plata, dok radnici ne primaju ni plate, ni doprinose.”Želimo ispraviti nepravdu prema narodu. Zemlja i region kaskaju za Evropom i svijetom. Ovdje se ne može živjeti kako treba. Ofucana Vlada gleda samo svoj interes i svoje džepove. Želimo život dostojan čovjeka”, poručuje.

Poruka političarima

Zvonko Skelidžić iz Sarajeva, koji redovno dolazi na protestne skupove, podržava zahtjeve Plenuma građana.”Danas je Dan pobjede nad fašizmom i jedinstvena prilika da se pokaže našim političarima da više ne može ovako, da ne mogu više da kradu”, kazao je.Nizam je došao na demonstracije iz Zvornika. “Ja sam građanin BiH i došao sam da tražim građanska prava. Ne samo za sebe kao Bošnjaka već za sve građane BiH – Bošnjake, Hrvate, Srbe, Rome… bez obzira na ime. Da se svima jednom za sva vremena udovolje osnovna ljudska prava, pravo na rad”, kaže Nizam.Protesti u Sarajevu i drugim bh. gradovima traju od početka februara i na njima se okupljaju nezadovoljni građani koji traže socijalnu pravdu i smjene kantonalnih vlada i Vlade Federacije BiH.Nekoliko kantonalnih vlada podnijelo je ostavke. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku