hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločin ne zastarijeva : Prešutio ubistvo dva civila u Prijedoru, uhapšen u američkoj državi Michigan !

Ratni zločin ne zastarijeva : Prešutio ubistvo dva civila u Prijedoru, uhapšen u američkoj državi Michigan !

21 Decembra
03:07 2016

Agenti američke Agencije za državnu sigurnost uhapsili  su u ponedjeljak navečer u gradu Kalamazoo u državi Michigan pedesetšetogodišnjeg Aleksandra Kneginića, naturaliziranog državljanina Sjedinjenih Američkih Država (SAD), porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kneginić je, prema saopštenju  ove policijske agencije, iznio lažne podatke kad je aplicirao za američko državljanstvo.Istražitelji su naveli da je lagao američkim imigracijskim vlastima dok je rješavao svoj izbjeglički status ili „status stalnog stanovnika”.

Vlastima je rekao da je Srbin, a da mu je žena Hrvatica, kako bi emigrirali iz Bosne i Hercegovine zbog mješovitog braka.I on i njegova žena Jasna su Srbi, tvrde američke vlasti. Također, Kneginić nije naveo da je devedesetih bio u Vojsci Republike Srpske (VRS) i da mu je suđeno za ubojstvo muslimanskog para 1994. godine.

On je zajedno sa još tri osobe optužen da je 11. aprila a 1994. godine provalio u kuću Rejhana i Razije Sikrić. Taj bračni par je ubijen.Kneginić je oslobođen za ubojstvo, ali je, prema pisanju američkih medija odlučeno da se proces obnovi.

Sikirići su živjeli u prijedorskom naselju Urije, a zajedno su pronađeni na lokalitetu Čejreci u Prijedoru i ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru u julu  2013, navodi portal faktor.ba.

 

Portal također prenosi, kako je Okružni sud u Banjaluci, za ovo ubojstvo osudio Dušana Gagića (61) i Mladena Popovića (45) iz Prijedora 2009. na po deset godina zatvora po optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sa njima je bio optužen i Đoko Došen iz Prijedora koji je u međuvremenu preminuo.

Rejhana su, kako je navedeno u optužnici, ubili nanoseći mu više prostrelnih rana iz vatrenog oružja i ubodnih rana hladnim oružjem po vratu, grudnom košu i butini desne noge. Razija je ubijena hicima iz vatrenog oružja.

Ponovljeno suđenje Kneginiću nije održano jer je on sa suprugom prije toga emigrirao u SAD i zatražio državljanstvo pri čemu je naveo da je riječ o “miješanom” bračnom paru. Američke vlasti su, kako je saopćeno, prvo dokazale da su i on i njegova supruga Jasna etnički Srbi.

„Tokom migracijskog procesa i procesa naturalizacije i pod kaznom za krivokletstvo, naveo je da su sve informacije koje je dostavio i izjave migracijskom uredu točne i istinite“, stoji u optužnici koju je podigao Hagen Frank, pomoćnik glavnog državnog tužioca.

On je rekao da Kneginjić nije dostavio nikakve informacije o hapšenju  za ubistvo te da je bio u vojsci tokom rata.Ukoliko Kneginić bude osuđen, slijedi mi kazna od deset godina zatvora, a državljanstvo SAD-a je automatski je oduzeto, navodi se u saopštenju  Američke agencije za sigurnost.

„Kao agencija dajemo prednost ovim slučajevima, kada prošlost pojednica može uključivati kršnje ljudskih prava“, kazao je Steve Francis, specijalni agent zadužen za domovinsku sigurnost istraživanja u Detroitu.

Prema pisanju bosankohercegovačkih medija u julu  2009. godine kada je okončan ovaj sudski proces u Okružnom sudu u Banjaluci, navedeno je kako je Kneginić izostavljen iz suđenja zbog bjekstva u Srbiju.

(Klker.in fo-RSE)

Podijeli

3 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku