hamburger-icon

Kliker.info

Rat Putina i Obame preko leđa Ukrajine : Rusija odgovorila na kazne Amerike, Wasington proširio sankcije ruskim zvaničnicima

Rat Putina i Obame preko leđa Ukrajine : Rusija odgovorila na kazne Amerike, Wasington proširio sankcije ruskim zvaničnicima

20 Marta
19:39 2014

Obama-Putin7771Rusija je u četvrtak uvela sankcije za devet američkih dužnosnika i senatora nakon porasta napetosti zbog moskovske aneksije Krima te upozorila Zapad da će odgovoriti na svaki neprijateljski potez.Savjetnici predsjednika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes i Caroline Atkinson te senatori John McCain, Harry Reid,Mary Landrieu, Dan Coats i Robert Menendez su među američkim državljanima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova.kako javlja Hina, među njima su i predsjednik Predstavničkog doma John Boehner te visoki savjetnik predsjednika Baracka Obame, Dan Pfeiffer.

Američki predsjednik Obame objavio je  također da Washington uvodi nove sankcije ruskim zvaničnicima, osobama s resursima i utjecajem te banci koja im daje materijalnu podršku, nazvavši krimski referendum o priključenju Rusiji nelegalnim.Novim sankcijama, kako javlja Aljazeera,  obuhvaćeni su  šef kabineta, bankar i bliski prijatelji ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok je banci “Rossiya”, čija je imovinska vrijednost 10 milijardi dolara, zamrznuto poslovanje u dolarima.”Svjedočili smo nelegalnom referendumu koji je Rusija pokrenula kako bi anektirala Krim. To su sve izbori koje je načinila Ruska vlada. Zbog takvih odluka SAD danas nameće dodatne troškove Rusiji”, rekao je Obama  u Washingtonu.

U isto vrijeme, kako javlja Jutarnji list, i to u  trenutku dok je ruska Duma, po hitnom postupku, ratificirala sporazum o pripajanju Krima Rusiji, ukrajinska Vrhovna Rada je  pak pred svoje zastupnike stavila  prijedloge novih zakona koji bi trebali, kako je kazao zastupnik Oleg Ljaško, zaštititi Ukrajinu.Na dnevnom redu naći će se prijedlozi o prekidu diplomatskih odnosa s Rusijom, uvođenju viza ruskim građanima, ali i nacionalizaciji ruske imovine u Ukrajini. Osim toga, predložit će se da se Ukrajini vrati status nuklearne sile te da se priključi NATO-u i EU. Zbog Krima će se objaviti i opća mobilizacija.Ukrajina će također potaknuti pitanje isključenja Rusije iz UN-ova Vijeća sigurnosti. Ukrajina ide do kraja jer smatra da više nema što čekati i nadati se od Rusije. S obzirom na to, donesena je i Deklaracija o borbi za oslobođenje Krima.

U njoj stoji da je Rusija anektiranjem Krima, legitimnog ukrajinskog teritorija, bacila izazov cijelom svijetu te da je “drsko omalovažila zakone suverene Ukrajine i osnovne norme međunarodnog prava”. U Deklaraciji se ističe da se prvi put nakon Drugoga svjetskog rata prekrajaju općepriznate granice u Europi te da međunarodna zajednica ne smije prihvatiti politiku svršenog čina i popustiti pred takvim djelovanjem.“Krim je bio, jest i bit će u sastavu Ukrajine. Na našoj su strani Bog i pravda”, stoji na kraju Deklaracije.Donesen je i zakon koji kažnjava svaku suradnju s novim vlastima na Krimu.

“Kolaboracija, odnosno svjesna, dragovoljna suradnja s okupatorom i njegovim predstavnicima protiv interesa Ukrajine smatrat će se veleizdajom i podlijegat će kaznenom zakonu”, piše u tom dokumentu koji još predviđa i dopunu postojećeg kaznenog zakona. Krim se, uz to, naziva “privremeno okupiranim teritorijem”.Zapovjednik ukrajinske mornarice, admiral Serhi Hajduk koji je uhićen kad je proruska milicija zauzela Stožer ukrajinske flote, pušten je nakon ispitivanja.Kako javljaju agencije, admiral Hajduk je sa suradnicima autobusom prevezen do granice te je “otišao u Ukrajinu”. Inače , kako javljaju ukrajinski mediji, za sada je čak 25 tisuća stanovnika ( ima ih nešto preko 2 milijuna) zatražilo odlazak s Krima , a Ukrajina se sprema za prihvat izbjeglica.

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku