hamburger-icon

Kliker.info

Raspisana međunarodna potjernica za Ivanom Benderom

Raspisana međunarodna potjernica za Ivanom Benderom

07 Decembra
01:16 2006

Po zahtjevu Općinskog suda Čapljina Nacionalni biro INTERPOL-a pri Ministarstvu sigurnosti BiH raspisao je međunarodnu crvenu  potjernicu za Ivanom Benderom, bivšim direktorom Zavoda PIO/MIO Federacije BiH, potvrdio je za «Kliker.info» izvor u Vrhovnom sudu F BiH.


Potjernica za Benderom raspisana je jer se on nije odazvao pozivu Općinskog suda Čapljina za upućivanje na izdržavanje zatvorske kazne od četiri i po godine zatvora na osnovu pravomoćne presude Vrhovnog suda Federacije BiH u slučaju nelegalne prodaje Hotela «Ero». Bender slobodno živi u Zagrebu, gdje je pobjegao u septembru ove godine, samo dva dana nakon što je Vrhovni sud F BiH potvrdio presudu kojom je osuđen na zatvorsku kaznu.
 

Nacionalni biro INTERPOL-a u dopisu koji je uputio Općinskom sudu Čapljina navodi  da  su nakon raspisivanja potjernice o istoj obavijestili sve zemlje članice INTERPOL-a, posebno Centralni ured INTERPOL-a u Zagrebu.  

Kako saznajemo, iz hrvatskog INTERPOL-a službenim aktom su obavijestili kolege u BiH da su izvršili provjere i utvrdili da  Ivan Bender, koji se potražuje,  ima hrvatsko državljanstvo i prijavljeno prebivalište na području Zagreba. No,  u dopisu se konstatiraju da ne mogu postupiti po potjernici. 

– Budući da se radi u ovom slučaju o osobi koja ima državljanstvo Republike Hrvatske, ukoliko bude lociran u Hrvatskoj, nemoguće je njegovo uhićenje i izručenje po tjeralici u skladu sa člankom 9. Ustava Hrvatske – navedeno je u odgovoru  INTERPOL-a Hrvatske, koji su o cijelom slučaju obavijestili i ministarstvo pravosuđa Hrvatske.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku