hamburger-icon

Kliker.info

Ramiz Jelovac budući premijer Vlade ili predsjednik Skupštine HNK

Ramiz Jelovac budući premijer Vlade ili predsjednik Skupštine HNK

13 Oktobra
15:20 2006

Stranka demokratske akcije (SDA)  insistirati će  da mjesto budućeg premijera ili predsjednika Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona zauzme kandidat s najviše glasova iz te stranke.
To je za «Dnevni avaz» jučer izjavio sekretar Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić, otkrivajući da će kandidat za novog premijera HNK ili predsjednika Skupštine ovog kantona biti Ramiz Jelovac iz Mostara, nosilac kantonalne liste SDA HNK.
– Ramiz Jelovac je naš kandidat za budućeg premijera Vlade HNK, odnosno Skupštine HNK, jer je osvojio najveći broj glasova, odnosno 4.500 glasova, a što je daleko veći broj od njegovih suparnika. U našim razgovorima o budućem formiranju vlasti ćemo insistirati da Jelovac zauzme jednu od ovih pozicija – rekao je Marić.
On kaže da je vrijeme da čelne pozicije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu   zauzmu kandidati SDA sa područja Mostara. To opravdava činjenicom da je podrška SDA u Mostaru porasla za značajnih 25 posto i da glasovi iz Mostara sada učestvuju sa 45 posto u ukupnom zbroju glasova koje je najjača bošnjačka partija osvojila na ovom području. Također, za razliku od Mostara, dodaje Marić, u ostalim područjima HNK  podrška SDA je opala, što ukazuje na potrebu da vodeće funkcije zauzmu legitimni predstavnici volje glasača u ovom djelu zemlje. 
Komentirajući špekulacije u političkim kuloarima da postoji jak sukob frakcije SDA Mostara i Kantonalnog odbora te stranke, koji je navodno nezadovoljan ovakvim raspletom događaja i jačanjem takozvane «mostarske frakcije», Marić kaže da takve tvrdnje nemaju utemeljenja. Dodaje da  SDA u Hercegovini ima jedinstven stav  kako, s obzirom na rezultat i aktuelnu političku situaciju, predstavnici SDA u Mostaru moraju imati značajniju ulogu u vlasti HNK.

(Dnevni avaz)

Premijer mora treba biti Bošnjak!

Na konstataciju da su Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 i HDZ BiH osvojile najveći broj mandata i da bi se, prema većini mišljenja, iz redova jedne od tih stranaka trebao birati budući premijer,  u SDA kažu da bi premijer Vlade HNK trebao biti Bošnjak, jer je to dio dogovora prilikom formiranja vlasti u ranijem mandatu.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku