hamburger-icon

Kliker.info

Ramazan u Gvantanamu : Poznati reper Mos Def “okusio” torturu (Uznemirujući video)

Ramazan u Gvantanamu : Poznati reper Mos Def “okusio” torturu (Uznemirujući video)

10 Jula
04:47 2013

 Islamski vjerski lideri pozvali su Obaminu administraciju da ponovo razmotri politiku prisilnog hranjenja zatvorenika u Gvantanamo koji štrajkuju glađu tokom  mjeseca Ramazana, koji je počeo u utorak. Kako bi obiljľili  početak Ramazana, organizacija za ljudska prava Reprive je objavila video u kojem američki glumac i reper Yasiin Bey (nekada poznat kao Mos Def) biva podvrgnut eteralnoj ishrani koja se praktikuje nad zatvorenicima u Gvantanamu. Američka vlada je saopštila da će poštovati dnevni post pokušavajući da hrani 45 zatvorenika tokom noći. Muslimanske grupe kaľu da bi odbijanje da se suspenduje praksa prislnog hranjenja tokom Ramazana značilo uvredu za muslimanske vjernike.

“Mi vjerujemo da je prislno hranjenje pogrešno u bilo koje vrijeme, ali je posebno to uznemirujuće tokom Ramazana”, kaľe Ibrahim Huper, portparol najveće američke muslimanske zajednice i advokatske grupe, Savjet za američko-islamske odnose (CAIR).   “To nije samo pitanje religije, već je takođe pitanje ljudskih prava i kršenje međunarodnih normi i medicinske etike”.  Lider islamske zajednice u Britaniji, dr. Azam Tamimi, izjavio je kako se nada da će administracija predsjednika Obame razmotriti svoju odluku o prisilnom hranjenju 45 zatvorenika vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo. "S obzirom na početak Ramazana, ovaj problem postaje sve sramotniji za vladu SAD. Vrijeme je da predsjednik Obama donese hrabru odluku da tu praksu okonča, što bi čitav islamski svijet cijenio", istakao je Tamimi.Praksu prislnog hranjenja tokom Ramzana je pravno osporilo četiri od 106 zatvorenika koji su u štrajku glađu u znak protesta zbog produľenog pritvora bez suđenja. Američka filmska i muzička zvijezda kaľe da je dobrovoljno pristao na ovaj “eksperiment” kako bi istakao sudbinu onih koji su trenutno u štrajku glađu u Gvantanamu. Četvorominutnim videom, koji je reľirao Baftom ovjenčan reditelj Asaif Kapadia, je pokušana rekonstrukcija specifičnih operacija nad osuđenicima zabiljeľenih u Gvantanamu, prema izvještaju o prisilnom hranjenju do kojeg je došla al-Jazeera. 

 U ovom uznemirujućem video snimku se vidi kako doktori stavljaju plastičnu cijev koja kroz Bejove nozdrve prenosi hranu u njegov stomak. Dokument o standardnoj medicinskoj proceduri, koji je iscurio iz zatvorskog kompleksa na Kubi, definiše štrajkače glađu kao osobe koje su propustile najmanje devet uzastopnih obroka ili čija je tjelesna masa pala na manje od 85 odsto idealne teľine.   Ukoliko je prisilno hranjenje neophodno, medicinski personal  veľe za stolicu zatvorenika “i maska se stavlja preko njegovih usta kako bi se spriječilo ispljuvanje i ujedanje”. Potom se cijev stavlja u njegove nozdrve kako bi hrana došla do stomaka. Proces traje oko 20 do 30 minuta ali zatvorenici mogu ostati zavezani za stolicu i do dva sata sve dok se x-zracima ne potvrdi da su nutrijenti stigli do stomaka. Zatvorenik se potom odvodi u “suhu ćeliju” gdje se uz prisustvo čuvara nadgleda i spriječava svaki pokušaj izazivanja povraćanja. Ukoliko povrate, operacija prislnog hranjenja se ponavlja.  Ukoliko zagrizu cijevčicu, straľar drľi njegovu glavu “koliko god je potrebno da zatvorenik opusti vilicu”.I druge vjerske grupe su kritikovale upotrebu ove prakse. Prošlog mjeseca je biskup Richard  Pates, predsjedavajući komiteta za međunarodnu pravdu i mir Konferencije američkih katoličkih biskupa, pisao ministru odbrane  Hagelu  ističući da se Međunarodni komitet crvenog krsta protivi prisilnoj ishrani. (Kliker.info-e-novine) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku