hamburger-icon

Kliker.info

Rafi Gregorijan, glavni zamjenik visokog predstavnika : Bit će hapšenja osoba sa “srebreničkog spiska”

Rafi Gregorijan, glavni zamjenik visokog predstavnika : Bit će hapšenja osoba sa “srebreničkog spiska”

12 Jula
09:42 2007

Glavni zamjenik visokog predstavnika, Amerikanac Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian), praktično je skicirao odluke visokog predstavnika kojima je prije dva dana smijenjen Dragomir Andan sa mjesta pomoćnika direktora policije Republike Srpske za obuku te oduzeti dokumenti 93 osobe sa "srebreničkog spiska". U razgovoru za "Dnevni avaz" on ističe da se radi o poslu koji je urađen u tijesnoj koordinaciji s visokim predstavnikom te najavljuje da će se istrage po "srebreničkoj listi" intenzivirati. – Ako bude potrebno, ali i dovoljno dokaza i razloga za to, neke osobe s tog spiska bit će uhapšene – kazao je Gregorijan.

Šta znače mjere koje je visoki predstavnik objavio prije dvana?

– One su dio procesa koji je u toku. Bit će pokrenute istrage, a ako one budu dale razloga za to, i podignute optužnice. Bit će suđenje i okrivljeni može biti osuđen na zatvor ili oslobođen ako dokaza za optužbe nema. Zbog toga su aktivnosti koje se vode u vezi s ovim pitanjem povjerljive. One su tek početak i bit će još dosta otvorenih slučajeva, istraga koje će početi. Za to treba još tužilaca, istražitelja i očekujem da vlasti BiH to razmotre.
Isto tako, BiH treba izraditi strategiju za rješavanje pitanja ratnih zločina. Njome treba urediti prioritete aktivnosti i cijeli problem tretirati sistematično, umjesto što se time sada bavi međunarodna zajednica.

Pokušat ćete ohrabriti bh. vlasti da urade to što prije ili će OHR sam reagirati?

– Ono što je urađeno prije dva dana jeste aktivnost koordinirana sa bh. vlastima. Mi smo samo ohrabrili i podržali svoje sagovornike u bh. vlasti koji su bili spremni djelovati.

Zašto je visoki predstavnik nametnuo ove promjene ako je već postojala volja bh. vlasti?

– Da bi se spriječilo da neko od 93 osobe sa "srebreničkog spiska" pobjegne. Prema ranijoj proceduri, oni su, praktično, upozoravani da su predmet istrage i procedure su bile takve da su mogli pobjeći od istrage i kažnjavanja. Sada se to onemogućava.

Da li će biti još aktivnosti sličnih ovoj o kojoj govorite?

– Da. Visoki predstavnik kazao je da će biti još toga i da možemo očekivati još akcija lokalnih vlasti. Ne znam da li će visoki predstavnik opet morati djelovati. Nadamo se da neće, ali ako bude morao, on će sigurno razmotriti šta i kada treba uraditi. Ipak, postoje ovlaštene bh. institucije koje su spremne i voljne raditi u skladu sa zakonima ove zemlje. Dobro je što je policija RS tako kvalitetno djelovala u izvršavanju svog dijela posla.

Dakle, bit će i hapšenja?

– Ako bude trebalo – da! Ako istraga pokaže da se to mora desiti, jer slijedi optužnica, bit će i hapšenja. Pored ova 93 slučaja, vodi se još dosta istraga. Nekim ljudima zamrznuta je imovina, u skladu sa Zakonom o privremenim mjerama. Prema njemu je imovina nekih članova porodice Stojana Župljanina zaplijenjena, jer su mu pomagali u bjekstvu od pravde. Dakle, bit će daljnjih aktivnosti – bilo da se radi o istragama, zapljeni imovine, oduzimanju pasoša i drugih dokumenata. To će se dešavati u narednim mjesecima, ako ne i duže, a sve kako bi bjegunci od pravde bili privedeni pred sud.

Kako odgovarate na reakcije iz RS, nakon objava visokog predstavnika?

– Nisam iznenađen njima. Kada su u pitanju ratni zločini, imali smo dobru saradnju sa vlastima RS, one su uhapsile Zdravka Tolimira, bez obzira na okolnosti koje prate taj njegov dolazak u BiH. U svakom slučaju, mi to pozdravljamo. BiH i RS posebno dobro sarađuju s Tribunalom, ali može se još dosta uraditi. No, jedini način da se to desi jeste da se zajedno radi – kroz institucije RS, ali i BiH – OSA-e, SIPA-e, ureda tužioca…

Dragomir Andan zatražio je sada da bude pritvoren. Kako gledate na to?

– To je neozbiljno. On radi za MUP RS, a živi u Beogradu. Za ono što mu se desilo, sam je kriv. Da je isporučio Radovana Karadžića, stanje bi, vjerovatno, bilo drugačije.

Karadžić i Mladić nadohvat su vlastima Srbije

– Od 161 optuženoga, ostala su još četvorica na slobodi. Od njih, trojica su okrivljena za zločine u BiH i uvjeren sam da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić nadohvat vlastima Srbije. Nadam se da će to uraditi šro prije kako bismo mogli graditi bolju budućnost za ovu zemlju, koja bi se temeljila na uzajamnom povjerenju i razumijevanju – navodi Gregorijan.

Utisci iz Srebrenice

– Komemoracija u Srebrenici prošla je veoma dobro. Ona je bila ono što i jeste – sahrana koja protječe u žalosti i saosjećanju. Međunarodna zajednica uradit će svoj dio posla i osigurati da pravda bude zadovoljena, kako je to rekao visoki predstavnik. Drago mi je što je policija RS profesionalno obavila svoj dio posla na osiguranju dženaze, da na njihovim uniformama i automobilima nije bilo starih, već novih oznaka, bez dvoglavog orla – kaže Gregorijan.        Sead Numanović(avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku