hamburger-icon

Kliker.info

Radončić : Želim da se bavim ekonomijom i borbom protiv siromaštva

Radončić : Želim da se bavim ekonomijom i borbom protiv siromaštva

30 Aprila
19:01 2010

Osnivač Saveza za bolju budućnost BiH i utemeljitelj "Avaza" Fahrudin Radončić u velikom intervjuu za magazin "Global" komentirao je aktuelne političke i društvene događaje.U vrlo otvorenom razgovoru, čije dijelove prenosimo, Radončić pojašnjava zašto boračka populacija mora biti zaštićena u državi, govori o korumpiranim političarima, medijskoj sceni u našoj zemlji…

Za proteste boraca, koji su eskalirali u nerede, predsjednik SDA Sulejman Tihić optužio je Vas i Savez za bolju budućnost, implicirajući Vam manipuliranje boračkom populacijom. Kako to komentirate?

– Osnovni uzrok pobune boraca, šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida i naroda je loša i nesposobna vlast. Tom vrstom optužbi želi se sakriti istina da je BiH prva po broju nezaposlenih u Evropi, da se u osam godina aktuelne vlasti zemlja potpuno urušava, da sirotinja postaje potpuno naša svakodnevica i normalno je da političar koji je najodgovorniji za takvo stanje krivca želi tražiti u svima – samo ne u sebi. To je dokaz političke neodgovornosti. Mi, kao Savez za bolju budućnost, s političkog aspekta, potpuno podržavamo zahtjeve svih ovih populacija i podržavamo sva demokratska sredstva koja se koriste u tome da Vlada ispuni višegodišnja obećanja koja ne želi da ispuni. Tu počinje i završava se tobožnja uloga SBB-a u dešavanjima ispred Federalne vlade. Znači, nismo organizatori, nije nam bilo ni nakraj pameti da manipuliramo borcima; borcima manipulira neko drugi – i to je jedina istina.

Rekli ste da su Tihić i SDA željeli nekoga okriviti: zašto baš Vas i Savez za bolju budućnost od svih mogućih političkih stranaka i lidera?

– SDA je kao politički projekt na ivici gašenja. Nakon što ju je preuzeo gospodin Tihić, ta stranka doživljava kolaps u kadrovskom smislu. Od zemlje je napravila katastrofu. Normalno je očekivati da oni žele da se obračunaju s najvećim izbornim rivalom, a to nisu ni SDP, ni Stranka za BiH, to je – SBBBiH. Mi smo za nekoliko mjeseci upisali više od 100.000 članova, naša web-stranica je najposjećenija u državi i predstavlja apsolutni politički rekord! Raspoloženje naroda apsolutno je na našoj strani. Nemojmo imati iluziju: to je stvar koja budi i stvara paniku kod gospodina Tihića i dijela SDA.

I FTV je, kao javni servis, u svom spornom prilogu s protesta odgovornost za nerede pokušao adresirati Vama. Demobilisane borce prikazali su kao rulju i divljake koju ste, kako su to zaključili, nahuškali preko Dževada Rađe, a Mujezinovićevu vladu kao reformatore koji društvu donose boljitak i blagostanje. Javnost je već kazala šta misli o njihovom izvještavanju, ali Vi se, lično, još niste oglasili…

– Stavovi Saveza za bolju budućnost su i moji stavovi, tako da sam se u tom smislu lično odredio prema tome. Ja neću biti protiv naroda i boraca kao ratni dezerteri koji su sada na čelu nekih stranaka. To je moj eksplicitan stav, jer mislim da se radi o najčasnijim sinovima ove zemlje, zato što su nosioci priznanja "Zlatni ljiljan", da se radi o najčasnijim majkama i očevima ove zemlje, jer su to majke i očevi šehida, koji su došli da se pobune, i da se, s druge strane, radi o apsolutnim političkim i ekonomskim negativcima u liku aktuelne vlade koja je potpuno nesposobna. Gospodin Mujezinović, praktično, svaki dan govori ono što i mi govorimo – da je zatekao haotičnu situaciju u Federaciji! On, na taj način, direktno optužuje svog predsjednika Tihića i SDA da su uništili ekonomiju ove zemlje. I ja, zaista, u tom smislu želim da razumijem gospodina Mujezinovića da on nema čarobni štapić. Ne mogu ga razumjeti u kukavičluku da nije imao hrabrosti da se obrati borcima, u njegovoj aroganciji prema svim populacijama. I tu ne da ga ne razumijem – nego ga osuđujem. To su činjenice.

U svakom svom medijskom istupu Sulejman Tihić koristi priliku i javni prostor za obračun s Vama; on sada sve manje ima problem sa Silajdžićem, a Lagumdžijina politika ionako mu je oduvijek bila bliska. Je li to znak Tihićeve slabosti i straha od Vas, ili je posrijedi nešto drugo?

– Gospodin Tihić preživio je tešku bolest i svi smo mi u trenucima te njegove teške bolesti navijali da on ozdravi. Bojim se da radikalne i agresivne metode liječenja kod pojedinih pacijenata ostavljaju trajne psihičke posljedice. Moja je procjena da gospodin Tihić, nažalost, spada u tu kategoriju bolesnika.Pogledajte, on kao predsjednik jedne donedavno velike stranke implementira praksu koja nigdje na svijetu ne postoji, a to je da predsjednik jedne stranke na najružniji mogući način govori o predsjedniku druge stranke. Gospodin Tihić danima na najprimitivniji način govori o meni. Ali, vjerujte, to će glasači sankcionirati i meni nije ni nakraj pameti da polemiziram s njim. Kada gospodin Tihić bude bilo šta novo u životu napravio, jer on nije napravio SDA – on je preuzeo SDA, kada napravi jednu zgradu, jednu veliku kompaniju, kada otvori sto radnih mjesta, kada napiše dva ili tri ozbiljna teksta u životu, ili knjige, onda može doći s tom vrstom prepotencije da partnerski razgovara sa mnom; kao ostvarena ličnost s drugom ostvarenom ličnošću, intelektualac s intelektualcem, ili političar s političarom. U tom smislu, ja ga ne primjećujem i on me uopće ne zanima.

Uostalom, nisam ušao u politiku da bih ličio na one koji za osam godina vlasti nikada nisu javno spomenuli riječi kao što su ekonomija, razvoj, borba protiv siromaštva i mafije, već politikom želim da se bavim upravo zato što se želim posvetiti ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije i mafije, odnosno nacionalnom uzdizanju Bošnjaka i državnom jačanju Bosne i Hercegovine. Znači, želim da se bavim ekonomijom, a ne prizemnim Tihićem.

Kako komentirate nagli zaokret u politici Harisa Silajdžića prema Beogradu; nakon što je godinama odbijao da se sastane sa srbijanskim zvaničnicima, mnoge je iznenadio njegov nedavni susret s Tadićem u Istanbulu, u organizaciji turskog predsjednika Abdulaha Gula?

– Gospodin Silajdžić uradio je dobru stvar tako što je u odnosima BiH, praktično, preskočio Dodika i Banju Luku i direktno razgovarao sa Srbijom kao država s državom. I tu zaslužuje političke komplimente. S druge strane, Bošnjaci i naši predstavnici u Predsjedništvu BiH moraju prestati s praksom da se mi sa Srbima dogovaramo putem raznih međunarodnih medijatora, neovisno da li je u pitanju Turska, Amerika, Rusija, ili bilo koja druga zemlja. Moramo smoći toliko demokratskog kapaciteta da unutrašnje odnose u BiH, u trouglu Bošnjaci, Srbi i Hrvati, i naše državne odnose, u trouglu Hrvatska, Srbija, BiH, rješavamo bez kompleksa, u direktnim kontaktima s legalnim i legitimnim predstavnicima tih zemalja i naroda, a ne da stalno tražimo međunarodne medijatore. Traženje međunarodnih medijatora je dokaz da ne možemo naći dogovor sa susjedima, ili narodima s kojima živimo, i stalno pravljenje od nas nečega što se zove politički slučaj.U tom smislu nisam oduševljen ranijim Silajdžićevim ponašanjem, jer je ova dimenzija jako nedostajala u njegovom političkom djelovanju.

Postoje određena mišljenja dobrih poznavalaca političkih prilika da zvanični Beograd provodi politiku "osmijeha i mača", odnosno da u BiH dolazi s grančicama mira, a da, s druge strane, u praksi radi to što rade…

– Moram biti potpuno direktan i iznijeti drugačiju tezu. Za mene uopće nije problem agresivnost srbijanske politike, jer ona je u posljednjih sto-dvjesto godina takva kakva je. Za mene je mnogo veći problem nedostatak državne politike Bosne i Hercegovine i jedne važne dimenzije te bh. politike, a to je bošnjačka politika. Ne postoji bošnjačka politika u smislu pozitivnog bošnjačkog političkog faktora koji participira u izgradnji državne politike i snažno se zalaže za zaštitu svog naroda. A revidiranje historije već se dešava. Ako vi imate Tihića, koji kaže da mu je HDZ sestrinska stranka, a da je taj HDZ pravio konclogore, ubijao Bošnjake po Hercegovini, onda je to revidiranje historije od Bošnjaka! Ako imate tajni potpis gospodina Tihića na podjelu BiH, na način da RS ostane netaknuta, a da se Federacija cijepa na četiri-pet dijelova, onda je to revidiranje historije i historijskog naslijeđa BiH u državnom smislu od maloumne glave bošnjačke politike, odnosno jedne ličnosti. Bošnjaci su ti, naravno zajedno sa Srbima i Hrvatima, koji moraju zaustaviti falsificiranje historije. To više nije revidiranje, već čisto falsificiranje historije.

 Vašu najavu da se nećete kandidirati za Predsjedništvo BiH neki su pročitali kao jasnu poruku upućenu Silajdžiću i Tihiću: prvome da ćete njega podržati, a drugome da se, uprkos silnoj želji, neće dokopati fotelje člana Predsjedništva BiH. Jesu li u pravu?

– Samo su u pravu da gospodin Tihić sigurno neće ući u Predsjedništvo, jer je jako nepopularan. Prošli put izgubio je od gospodina Silajdžića jedan naprema četiri, sada će od svakog ozbiljnog rivala izgubiti jedan naprema deset. Što se tiče Saveza za bolju budućnost i mene, mi ćemo, kao ozbiljna i odgovorna politička stranka, koja je u ovom trenutku najbrojnija u Federaciji, a, možda, i u državi, imati svog kandidata za člana Predsjedništva. I potpuno sam siguran da ćemo imati situaciju sličnu hrvatskoj, gdje je kandidat jedne jake stranke pobijedio drugog rivala. U tom smislu očekujem da će kandidat SBB-a pobijediti i gospodina Silajdžića i Tihića, ako se oni budu kandidirali za članove Predsjedništva.

 Moramo se osloboditi privatizacijske mafije

– Nigdje u svijetu nije zabilježeno da je mafija uspjela pobijediti državu. Uvijek je država, samo je pitanje cijene i vremena, ta koja pobijedi mafiju. Srbija je svoju pobjedu nad mafijom svojevremeno platila glavom premijera Đinđića. Ja ne znam koja će cijena biti u Bosni i Hercegovini, ali vam odgovorno tvrdim da BiH ne može krenuti naprijed ako se ne oslobodi privatizacijske mafije i korumpiranih političara.
Anila Gajević i Almedin Šišić (Global)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku