hamburger-icon

Kliker.info

Radnički protesti na Praznik rada: “Dosta bahatosti, spremni smo za sukob”

Radnički protesti na Praznik rada: “Dosta bahatosti, spremni smo za sukob”

01 Maja
11:48 2021

Praznik  rada u Bosni i Hercegovini je obilježen protestima  sindikalnih aktivista i radnika koji su negodovali zbog niskih plata, loših uslova  rada i ugrožavanja njihovih prava.

Oko dvije stotine rudara okupilo se pred sjedištem vlade Federacije BiH u Sarajevu kako bi upozorili da neće pristati na planirani preustroj organizacije rudnika kojim je predviđeno ukidanje više od dvije hiljade  radnih mjesta.

“Ako je to zbilja krajnja namjera, mi smo spremni za sukob”, kazao je u ime okupljenih Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara.

Gotovo istodobno pred spomenikom nekadašnjem sindikalnom aktivistu i istaknutom borcu za radnička prava Đuri Đakoviću u središtu Sarajeva okupili su se članovi sindikata radnika u metalnoj industriji kako bi i oni iskazali nezadovoljstvo svojim statusom. 

“Naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom”

“Naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom”, poruka je vlastima koju su metalci istaknuli na jednom od transparenata koje su nosili.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je na konferenciji za novinare kako je pandemija dodatno ugrozila prava radnika koja se ionako ne poštuju.

Kazao je kako u Federaciji BiH 90 tisuća radnika prima sramno nisku plaću koja ne prelazi 450 konvertibilnih maraka kao i da 80 posto radnika u tom entitetu nije zaštićeno kolektivnim ugovorima. 

Procjena je sindikata kako bi minimalna neto plaća morala biti na razini od barem hiljadu u konvertibilnih maraka .

“Svima koji će nam naredne godine tražiti glas na izborima poručujemo da ćemo ih tada pitati što su sada učinili za nas”, kazao je Šatorović koji tvrdi kako novaca ima, samo je pitanje kako se oni troše.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku