hamburger-icon

Kliker.info

Radnici “Aluminija” protestirali protiv federalnog ministra Vahida Heće

Radnici “Aluminija” protestirali protiv federalnog ministra Vahida Heće

28 Decembra
01:35 2006

Tristotinjak radnika «Aluminija», članova Nezavisnog sindikata mostarsko kombinata protestvovali su danas ispred te tvornice zbog, kako su kazali, nastojanja federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva Vahida Heće da zaustavi privatizaciju «Aluminija», odnosno realizaciju Sporazuma između Vlade F BiH i spomenutog preduzeća. Inače,  Nezavisni sindikat je pod direktnim utjecajem generalnog direktora «Aluminija» Mije Brajkovića, koji se nije pojavio na jučerašnjem skupu.

 

 

Portparol Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Miroslav Zelenika rekao je «kako iza riječi političara koji se zaklinju u radnike i dobrobit zemlje stoje interesi koji nemaju nikakve veze ni s narodom,  ni s državom».  
– Ovo smo mi stvorili teškim radom i odricanjima i nećemo dopustiti da nam takvi poput ministra Heće određuju sudbinu i da nas prodaju onima ko dođe s punom torbom sumnjivog novca, jer niko neće voditi  brigu o tvornici i ineteresima radnika i naroda koji ovdje živi, već će isistati krv i znoj ovog naroda i odmagliti čim zadovolji svoje apetite – poručili su sa protestnog skupa članovi Nezavisnog sindikata. Na skupu se čulo i da su radnici «Aluminija» stvorili nešto čemu se svijet divi, te upitali federalnog ministra Vahida Heću «kako ima obraza i hrabrosti reći da je neko raskrčmio državnu imovinu u mostarskog kombinata». Pozvali su sve političare, a posebno federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića da se uključe u zaštitu njihovih prava.

 

Protest članova Nezavisnog sindikata «Aluminija» podržalo je i Sindikat otpuštenih i obespravljenih radnika «Aluminija» na čelu sa Mujom Hodžićem, što se dogodilo prvi put poslije rata i ranije je bilo nezamislivo. Hodžić je jučer u ime Sindikata uputio pismo premijeru F BiH Ahmetu Hadžipašiću i od njega zatražio da koda nadležnih organa provjeri da je stvarno Sporazum Vlade F BiH i «Aluminija» u skladu sa zakonskim propisima. Ukoliko jeste, zatražio je  od Hadžipašića da  upotrijebi sva zakonska ovlaštenja da Sporazum realizira do kraja. U pismu je istaknuto da je 90 posto otpuštenih radnika «Aluminija»  zadovoljno uvezivanjem staža i visinom nadoknade koja im je garantirana Sporazumom. Posebno je zadovoljno 300 radnika  koji imaju uslove da se rade na ranija radna mjesta.

 

– Nije nam jasno otkud sada zaokret i pokušaj da se sve vrati na početak u ime nekog zaštitničkog interesa da nas ne prevare.  No, koliko nam je poznato, nema nezadovoljnih   i nije nam jasno o kakvoj se prevari radi i otkud to da smo od nekog tražili zaštitu. Ukoliko već neko želi da nas zaštiti neka to uradi na taj način da pomogne da se Sporazum ispoštuje do kraja – navodi se u pismu Muje Hodžića.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku