hamburger-icon

Kliker.info

Putin uzvraća i uvodi kontra mjere : Zastoj u odnosima sa SAD-om bi mogao potrajati, 755 američkih diplomata mora da napusti Rusiju !

Putin uzvraća i uvodi kontra mjere : Zastoj u odnosima sa SAD-om bi mogao potrajati, 755 američkih diplomata mora da napusti Rusiju !

31 Jula
01:07 2017

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da 755 američkih diplomata mora da napusti tu državu poslije najnovijih američkih sankcija protiv Mosvke i upozorio da bi zastoj u odnosima sa SAD-om mogao potrajati, javlja Fena.

Ministarstvo vansjkih poslova Rusije ranije je od SAD-a zatražilo da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455 – isto koliko Rusija ima u SAD-u, podsjeća agencija.

“Više od 1.000 ljudi je radilo i još radi u američkoj ambasadi i konzulatima”, rekao je Putin u intervjuu za televiziju “Rusija-24” i dodao da “755 osoba mora da prestane s aktivnostima u Rusiji”.

Dodao je da se u skorije vreme ne može očekivati poboljšanje odnosa s Washingtonom.

“Dovoljno dugo smo čekali nadajući se da će se situacija možda popraviti”, rekao je Putin.

Kako su agencije prethodno prenijele, američki Senat je velikom većinom glasova u četvrtak odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Nakon toga Moskva je predložila američkoj strani da broj diplomatskog i tehničkog osoblja iz američke ambasade u Moskvi i generalnog konzulata smanji tako da bude jednak broju ruskih diplomata i tehničkog osoblja u SAD-u i  zabranila američkoj ambasadi da koristi objekte za odmor i rekreaciju koje je imala na raspolaganju.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku