hamburger-icon

Kliker.info

Putin na mukama : Ruski ljekari oprezni zbog brzog odobrenja vakcine protiv COVID-a 19

Putin na mukama : Ruski ljekari oprezni zbog brzog odobrenja vakcine protiv COVID-a 19

14 Avgusta
15:33 2020

Većina ruskih ljekara ne bi se vakcinisala novom ruskom vakcinom protiv COVID-a 19 zbog nedostatka pouzdanih podataka i neuobičajeno brzog postupka odobrenja, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje provedeno na 3000 medicinskih radnika, prenosi Hina.

Rusija je najavila da će prva vakcina protiv korona virusa na svijetu biti spremna za upotrebu krajem augusta, a da će ga među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti liječnici.

Cjepivo “Sputnik V” nazvano prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki naučnici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža.

Rusi se boje primiti vakcinu

Anketa u kojoj je sudjelovalo 3040 ljekara pokazalo je da 52 posto nije spremno primiti vakcinu, a 24.4 posto se slaže da ih se vakciniše, objavio je list RBC.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili vakcinu pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dijele brojni Rusi koji kažu da se boje primiti vakcinu, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivirana ljubomorom.

Ruska vakcina bit će odobrena prije uobičajenih ispitivanja na hiljadama ljudi, poznatih kao faza III. Ta je faza ključna da bi vakcina dobila zeleno svjetlo regulatora.

Putin tvrdi da je vakcina sigurna

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ustvrdio da je vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja sigurna i da ga je već primila njegova kćerka.

Ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je kritike da je vakcina nesigurna kao “neutemeljene”.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku