hamburger-icon

Kliker.info

Putin kod Pahora : Svijetu može zaprijetiti treći svjetski rat

Putin kod Pahora : Svijetu može zaprijetiti treći svjetski rat

31 Jula
07:22 2016

Vladimir Putin in Borut Pahor med sprehodom na Brdu pri Kranju, 30. julij 2016

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin  stigao je u jednodnevni posjet Sloveniji, gdje je razgovarao s državnim vodstvom i sudjelovao na ceremoniji povodom obilježavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice, na prijevoju Vršič.

Zajedno sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom odao je počast poginulim ruskim i sovjetskim vojnicima na slovenskom tlu u oba svjetska rata.

U svojim govorima na komemoraciji dvojica predsjednika referirala su se i na aktualna pitanja sigurnosti u Europi i svijetu.

Putin se zahvalio Sloveniji i Slovencima “za sve što su učinili da se čuva uspomena na ruske žrtve ratova i na sve što su oni dali”.

 “Slovenija i Rusija dijele dio zajedničke prošlosti. Mlade ljude treba odgajati i podsjećati na povijesne istine tijekom njihova obrazovanja kako među njima ne bi prevladale povijesne krivotvorine, ali i ih treba učiti o potrebi suradnje i jačanja povjerenje u Europi i svijetu”, kazao je Putin.

Slovenski predsjednik Pahor je, spominjući strašne posljedice dvaju svjetskih ratova, izrazio bojazan da bi svijetu nakon dvaju ratova i velikih žrtava mogao zaprijetiti “treći svjetski rat” ili neka druga slična  vrsta ugroze, posebno apostrofirajući prijetnje kojih više nije pošteđena ni Europa.

“Svijet se mijenja i danas je teško klasično razlikovati rat i druge oblike ugroze poput terorizma i drugih oblika nasilja, ali protiv njih treba ujediniti sve sile i naći inovativne načine kako im se suprotstaviti”, naglasio je Pahor.

Pahor i Putin popodne su na ljubljanskom groblju Žale otkrili i spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima poginulim na slovenskom tlu, za koji je Putin kazao da će podsjećati na odlučujuću ulogu Rusije u oslobođenju Europe od nacifašizma.

Bez vojnih počasti na dočeku

Budući da posjet formalno ima komemorativni i neslužbeni karakter, Putin na ljubljanskom aerodromu Brnik nije dočekan vojnim počastima nego su ga pozdravili visoki članovi ruskog veleposlanstva, uključujući veleposlanika, te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol.

Odmah nakon dolaska Putin se u koloni službenih vozila uputio autocestom prema Vršiču, gdje je uz odavanje počasti žrtvama Prvog svjetskog rata zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom održao kraći govor.

Komemoraciji kod tzv. ruske kapelice, drvene crkvice koja je podignuta u spomen na poginule ruske vojne zarobljenike, a posvećena je Svetom Vladimiru, prisustvovalo je, uz stroge mjere sigurnosti, više od 2.500 ljudi s pozivnicama, među njima i slovenski političari i gospodarstvenici koji su orijentirani na poslove u Ruskoj Federaciji.

Ruska kapelica i danas predstavlja simbol prijateljstva dva naroda koji, kako se ocjenjuje, i danas imaju izuzetno dobre odnose.

Popravljanje odnosa Rusije i Zapada

Pahor i Putin u večernjim su satima razgovarali na Brdu kod Kranja “u četiri oka”, prije svečane večere koju je slovenski predsjednik priredio za visokog ruskog gosta.

Putin i Pahor sastali su se nakon toga i s brojim akreditiranim novinarima koji su pratili posjet.

Slovenija, koja je članica NATO saveza i EU-a, u vrijeme njihovih zategnutih odnosa s Rusijom zbog ukrajinske krize i međusobnih gospodarskih sankcija, inzistira na da je riječ o neslužbenom, odnosno privatnom posjetu ruskog predsjednika manjoj članici tih saveza, ali je Pahor posljednjih dana u više navrata naveo da je to ujedno i dobra prilika za dijalog i traženje rješenja koji bi odnose Zapada i Rusije popravili.

Moskva očekuje da će se razgovarati i o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, među ostalim i o sankcijama koji su Rusiji, ali i Sloveniji, koja misli da one nisu efikasne, nanijele štetu i pad trgovinske razmjene.

Ovo je Putinov treći posjet Sloveniji, gdje se već 2001. godine susreo s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom, a 2011. godine vodio kao tadašnji premijer rusku gospodarsku delegaciju.

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet Vladimira Putina Sloveniji izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

(Klker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku