hamburger-icon

Kliker.info

Putin ipak ne ostavlja Asada : Ruski vojnici i definitivno pomažu režimske snage u Siriji !

Putin ipak ne ostavlja Asada : Ruski vojnici i definitivno pomažu režimske snage u Siriji !

10 Septembra
06:30 2015

AsadPut33Ruska vojska pridružila se vojnim operacijama u Siriji, i to na strani državne vojske pod zapovjedništvom Bašara al-Asada, doznaje Reuters pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Libanona, koji su navodno jako dobro upućeni u vojno-političku situaciju u Siriji.Prema libanonskim izvorima, Rusija ojačava svoje snage u Siriji, premda je za sada u operaciju uključen relativno mali broj Rusa.

Američki dužnosnici tvrde kako je Rusija poslala dva broda za iskrcavanje tenkova, te dodatne zrakoplove sirijskoj vladi u proteklih dan-dva, te da je poslala mali broj mornaričkih pješadinaca.Američkim dužnosnicima vojni motivi ruskog uplitanja u sukob u Siriji nisu sasvim jasni. Postoje indikacije da ruska vojska osposobljava zračnu luku pored lučkog grada Latakije, jednog od Asadovih uporišta.

Moskva je potvrdila da je u Siriju poslala ‘stručnjake’, no odbila je potvrditi bilo kakve detalje o svojem vojnom prisustvu u toj državi. Asadova vlada poriče da su ruski vojnici uključeni u borbe, no sirijski dužnosnik priznao je da je broj vojnih stručnjaka porastao prošle godine.

Rusija inače u sirijskom gradu Tartusu ima svoju jedinu mornaričku bazu na Sredozemnom moru, na teritoriju pod kontrolom Asadovih snaga. Libanonski izvori tvrde kako Rusija uspostavlja dvije nove baze u Siriji – jednu blizu obale, i jednu dalje u unutrašnjosti, koja bi trebala biti glavna baza za vojne operacije.

– Rusi više nisu samo stručni savjetnici, rekao je jedan izvor. ‘Odlučili su se i uključiti u rat protiv terorizma’.Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države trenutno provode kampanju zračnih napada na položaje Islamske države, no ne podržavaju Asadov režim.

Njemačka poziva Rusiju da se suzdrži od vojne intervencije

Njemački ministar vanjskih poslova u srijedu je upozorio Rusiju da se suzdrži od značajnije vojne intervencije u Siriji, ocijenivši da bi nuklearni sporazum s Iranom i nova inicijativa UN-a mogli biti polazišna točka za političko rješenje sukoba u Siriji.

“Ne bi se smjelo dogoditi da važni partneri, koje sada trebamo, podupiru vojnu opciju”, rekao je Frank-Walter Steinmeier nakon što je Rusija, koja zajedno s Iranom podupire režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ranije u srijedu potvrdila da se u Siriji nalaze njezini vojni stručnjaci. Izrazio je zaprepaštenost informacijama da Rusija povećava dostavu vojne opreme u Siriju.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku