hamburger-icon

Kliker.info

Putin brani Trumpa: Nije odao tajne Lavrovu,U SAD se razvija politička šizofrenija

Putin brani Trumpa: Nije odao tajne Lavrovu,U SAD se razvija politička šizofrenija

17 Maja
15:05 2017

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nije odao nikakve tajne ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Washingtonu prošle nedjelje.

Putin je rekao da je Rusija spremna predati transkript razgovora Trumpa i Lavrova američkim zastupnicima, prenio je Reuters.

“U Sjedinjenim Državama se razvija politička šizofrenija. Ni na jedan drugačiji način ne mogu da objasnim optužbe aktuelnog predsjednika da je Lavrovu odao neke tajne. Uzgred, treba mu objaviti prigovor, jer te tajne nije podijelio sa nama, ni sa mnom, ni sa predstavnicima specijalnih službi Rusije. To je vrlo loše sa njegove strane“, rekao je šef ruske države, a prenio je Sputnjik.

Trump je jučer izjavio da je njegov susret u Ovalnom uredu prošle nedjelje sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom bio “veoma, veoma uspješan” i da će pomoći u promovisanju borbe protiv terorizma.

“Želimo dobiti pomoć sa što više strana u borbi protiv terorizma”, rekao je Trump.

Pomoć Rusiji u borbi protiv ISIL-a

Trump je ocijenio i da je imao “apsolutno pravo” da podijeli osjetljive informacije sa Rusijom na sastanku poznatom javnosti u Bijeloj kući i poručio da je želio da pomogne Moskvi u njenoj borbi protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL).

“Kao predsjednik želio sam da podijelim sa Rusijom, što imam apsolutno pravo da uradim, činjenice u vezi sa terorizmom i sigurnosti u aviosaobraćaju”, napisao je Trump na svom nalogu na Twitteru.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a H. R. McMaster izjavio je da Trump nije imao “neprimjeren” razgovor sa ruskim zvaničnicima prošle nedjelje u Bijeloj kući.

“Ono što hoću da kažem jeste da je pretpostavka članka (The Washington Posta) lažna i da ni na koji način predsjednik nije imao konverzaciju koja je bila neprimjerena ili je mogla da dovede do bilo kakvog propusta u nacionalnoj sigurnosti”, rekao je McMaster.

McMaster: To se nije desilo

McMaster je u ponedjeljak demantovao navode da je Trump prošle nedjelje otkrio Rusima povjerljive obavještajne informacije, istakavši: “Bio sam u sobi. To se nije desilo”.

I državni sekretar SAD-a Rex Tillerson izjavio je da Trump nije razgovarao o izvorima, metodama niti o vojnim operacijama tokom susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Tokom susreta sa Lavrovom, Trump je razgovarao o širokom spektru pitanja, među kojima i o zajedničkim naporima koji se tiču prijetnji u vezi sa borbom protiv terorizma, naveo je Tillerson u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je ranije da je Trump otkrio visokim ruskim zvaničnicima povjerljivu informaciju tokom posjete Sergeja Lavrova Washingtonu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova je na Facebooku napisala da su te tvrdnje “još jedna izmišljotina”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku