hamburger-icon

Kliker.info

Putem svoga ministra Vlada Kanade poslala čestitku za Dan državnosti BiH : “Bosanskohercegovačka zajednica poboljšava društveno i kulturno tkivo Kanade”

Putem svoga ministra Vlada Kanade poslala čestitku za Dan državnosti BiH : “Bosanskohercegovačka zajednica poboljšava društveno i kulturno tkivo Kanade”

27 Novembra
04:52 2020

Ahmed Hussen koji je kao 16-godišnjak iz ratne Somalije kao izbjeglica stigao u Kanadu, imenovan je za ministra za porodicu, djecu i socijalni razvoj. Somalijca Hussena, političkog aktivistu i advokata, ministrom je u Ottawi imenovao kanadski premijer Justin Trudeau.

Priča o Hussenu, političkom aktivisti i advokatu, sada ministru u Vladi Kanade, je priča o Kanadi koja kroz svoj društveni sistem nazvan kanadski Kulturni mozaik prizna, poštuje i podržava sve etničke i kulturalne zajednice u Kanadi. Etničke, kulturne i vjerske razlišitosti je ovdje največe bogastvo i velika prednost u državnom i društvenom razvoju<br>Ministar Hussen je u ime Vlade Kanade poslao čestitku bosanskohercegovačkoj zajednici u Kanadi povodom Dana dr\avnosti u kojoj se kaže:

“Draga bosanska zajednica u Kanadi. Zadovoljstvo mi je da čestitam bosanskohercegovačkoj zajednici Dan državnosti. Vlada Kanade različitost smatra najvećom snagom Kanade. Bosanci i Hercegovci imaju posebno bogatu kulturu i nasljeđe koje se proteže vijekovima i koje poboljšava društveno i kulturno tkivo Kanade. Dok obilježavamo Dan bosanske državnosti, želim pohvaliti bosanskohercegovačku zajednicu za njihov kontinuirani doprinos Kanadi. Kultura i naslijeđe bosanskohercegovačke zajednice ojačali su kanadske multikulturne korijene i doprinijeli pluralističnijim zajednicama.

Pridružujem vam se u proslavi Dana državnosti i zahvaljujem vam na kontinuiranom doprinosu našoj zajednici i državi.

Hvala vam”.Ahmed Hussen

Ministar porodice, djece i socijalnog razvoja 

Zahvaljujemo se na dosadašnjoj podršci koju je Kanada pružala Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i na podršci integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, na njenom putu ka članstvu u evroatlantske integracije.  Zahvalni smo Kanadi što je prihvatila građane Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije. Zahvalni smo što politički subjekti Kanade podržavaju bosanskohercegovačku zajednicu u Kanadi. Dan državnosti je bio, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi.

Na ovaj veliki dan državnosti, bosanskohercegovačka zajednica slavi svoj nacionalni blagdan, ali i kanadski kontinuitet priznavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg u Kanadskom Kulturnom mozaiku. Kanadski Kulturni mozaik je prihvatio bosanskohercegovačku zajednicu kao partnera u razvoju kanadske države i društva. Tako Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na korektnom odnosu prema građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi, za njihovu političku i materijalnu podršku Bosni i Hercegovini.

Kanada je važna i razvijena država koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Kanada je zemlja članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini i trebamo je imati kao prijatelja, posebno na evroatlantskom putu.

Emir Ramić (IGK)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku