hamburger-icon

Kliker.info

Prvi rektor Sveučilišta Hercegovina : Preminuo prof. dr. Milenko Brkić

Prvi rektor Sveučilišta Hercegovina : Preminuo prof. dr. Milenko Brkić

20 Avgusta
06:41 2017

U 74. godini života, u Bijakovićima, preminuo je prof. dr. Milenko Brkić, penzionisani  profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, i prvi rektor Sveučilišta Hercegovina.

Prof. dr. Milenko Brkić rođen je 1944. godine u Sarajevu, odrastao je u Bijakovićima, općina Čitluk, srednju učiteljsku školu završio je u Mostaru, a studij pedagogije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je do kraja radnog vijeka radio kao redovni profesor. Obavljao je dužnosti dekana, rektora, ministra obrazovanja , nauke , kluture i sporta BiH, 1992. izabran je za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH, te 1997. za predsjednika obnovljene Hrvatske narodne zajednice, čiji je zastupnik bio u Parlamentu Federacije BiH.

Obavljao je brojne dužnosti u humanitarnom sektoru, jedno vrijeme bio je predsjednik Crvenog križa BiH i Jugoslavije, a bio je angažiran u brojnim kulturnim i humanitarnim organizacijama. Kao pedagog i profesor objavio je 12 knjiga i više stotina naučnih  i stručnih članaka, bio je glavni urednik nekoliko naučnih i stručnih časopisa.

Sprovod prof. Milenka Brkića bit će obavljen u ponedjeljak, 21. augusta  u 18 sati na groblju u Bijakovićima, saopšteno  je iz Sveučilišta Hercegovina.

 (Kliker.info-Neznase.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku