hamburger-icon

Kliker.info

Prsten oko Srbije : Kako je Bill Clinton uz pomoć Hrvatske srušio Slobodana Miloševića

Prsten oko Srbije : Kako je Bill Clinton uz pomoć Hrvatske srušio Slobodana Miloševića

30 Marta
12:36 2014

MilosevicS23Kada je 1999. godine stanje na Kosovu počelo izmicati kontroli, tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton odlučio je uzeti stvari u svoje ruke. On je u to vrijeme preuzeo obvezu financiranja opozicije u Srbiji s 12 milijuna dolara.Nacionalni arhiv SAD-a objavio je 2.500 dokumenata Billa Clintona iz vremena kada je bio predsjednik. Među njima je i dokument imena ‘Prsten oko Srbije’, koje govore o mreži radio-stanica raspoređenih u susjednim zemljama. Rad tih medija SAD je financijski pomagala kako bi se smanjio utjecaj državnih medija tijekom rata u SR Jugoslaviji, pišu Večernje novosti.Riječ je o radijskim programima koji su se emitirali iz susjednih zemalja na radio-valovima koji su omogućavali stanovnicima Srbije primanje signala. Većinom je emitiran i preuziman program na srpskom jeziku Glasa Amerike, Slobodne Europe i ostalih radio stanica.

Među objavljenim dokumentima nalazi se i prepiska Tine Kaidanov, koja je poslije postala prva američka veleposlanica u Prištini, i službenika State Depertmenta Richarda Holtzapplea. Iz tih prepiski može se ustanoviti plan djelovanja koji je proveden u sljedećih nekoliko mjeseci.- Zajedno sa saveznicima radit ćemo na jačanju režima oštrih sankcija usmjerenih na Miloševića i njegove suradnike, koji će do kraja iscrpiti srpsku ekonomiju. Cilj je ohrabrivanje opozicije na ujedinjenje i usredotočenost na demokratsku transformaciju te jačanje napora kako bi do srpske javnosti došle informacije uz pomoć ‘Prstena oko Srbije’ – piše u depeši američkih diplomata.

Pomažući antirežimskim snagama oni su pravili balans između iznosa novca kojim je podržavana opzicija i efekta koji je postizan. U nekoliko izvještaja spominje se kako je puno bitnije isticanje rezultata u borbi protiv Miloševića nego iznosa financijske pomoći. O tome je Tina Kaidanov izvijestila Washington.- Razumijem vaše brige oko Kongresa, ali smatram kako je važno pokazati da pratimo predsjednikovu preuzetu javnu obavezu. To je posebno bitno onima koji u Kongresu brinu o demokratskim naporima. Sigurno ćemo reći da naši saveznici, kao i mi, snažno podržavaju demokratsku opoziciju u Srbiji, i izjavama i sredstvima – napisala je Tina Kaidanov.

Iz objavljenih dokumenata može se vidjeti kako je u projektu ‘Prsten oko Srbije’, čiji je glavni cilj bio proboj objektivnih informacija i izvještaja o situaciji, sudjelovala i Hrvatska. U prilog tome govore izvještaji američkih diplomata koji su u travnju 1999. godine uspostavili kontakt s tadašnjim zamjenikom ministra za telekomunikacije u Vladi Hrvatske Dominikom Filipovićem, pišu Večernje novosti.Tom je prilikom dogovoreno da HRT ustupi SAD-u radio-predajnik Kula u Belju, s ciljem emitiranja programa usmjerenih protiv Miloševića i njegovog režima.Jedan od zadataka ovog prstena bio je informiranje i iznošenje dokaza o zločinima srpskih snaga na Kosovu, pišu Večernje novosti. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku