hamburger-icon

Kliker.info

Protesti u Gazi: Izraelski vojnici ubili 15 Palestinaca, 1.400 ranjenih (VIDEO)

Protesti u Gazi: Izraelski vojnici ubili 15 Palestinaca, 1.400 ranjenih (VIDEO)

31 Marta
03:45 2018

Najmanje 15 Palestinaca poginulo je, a više od 1.400 ozlijeđeno u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti prilikom obilježavanja Dana zemlje, komemoracije u spomen na šestoricu Palestinaca ubijenih prije 42 godine u protestima  zbog okupacije Palestine.

Hiljade  Palestinaca iz Pojasa Gaze prethodno su se okupile na protestima  na više mjesta kod granice s Izraelom i pritom su izbili sukobi s izraelskim vojnicima, prenose palestinski mediji.

Mohammed Najjar ubijen je tokom sukoba istočno od Jabalije u sjevernom dijelu Gaze, dok su Amin Mahmoud Muammarin i Mohammed Abu Omar ubijeni u Rafahu, saopštilo  je palestinsko Ministarstvo zdravstva. Prethodno je Omar Samour (31), poljoprivrednik iz Gaze, smrtno stradao u artiljerijskoj vatri na svom posjedu u blizini Khan Yunisa.

Kasnije su palestinske vlasti saopštile  da su smrtno stradali i Ahmed Odeh (19), Jihad Freneh (33), Mahmoud Saadi Rahmi (33), Abdelfattah Abdelnabi (22), Ibrahim Abu Shaar, (20), Abdelqader al-Hawajiri, Sari Abu Odeh, Hamdan Abu Amsheh, Jihad Abu Jamous, Bader al-Sabbagh i Naji Abu Hjair.

Prema navodima palestinskog Crvenog polumjeseca, u pucnjavi izraelskih vojnika ozlijeđeno je najmanje 550 protestanata .

Demontranti  su se okupili na više mjesta duž granice povodom protesta  nazvanog “Veliki marš povratka”, koji bi trebao trajati šest sedmica  i kojim se traži pravo na povratak palestinskih izbjeglica i osuđuje stroga izraelska blokada Gaze.

Dan zemlje od posebnog značaja za Palestince

Prvi dan pokreta poklopio se s Danom zemlje, kojim se svake godine odaje počast Palestincima ubijenima 1976. tokom protesta  protiv konfiskacije njihova zemljišta.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da hiljade  Palestinaca učestvuje u protestima  na šest lokacija u Pojasu Gaze.

Prema njegovim riječima, oni izraelske vojnike napadaju zapaljenim gumama i kamenjem.

“Izraelska vojska uspostavila je zatvorenu vojnu zonu oko Pojasa Gaze i za sve aktivnosti u tom sektoru potrebno je njezino odobrenje”, rekao je glasnogovornik.

Dan zemlje od posebnog je značaja za Palestince jer je to bilo prvi put od 1948. da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku.

Taj dan Palestinci obilježavaju širom svijeta, prenose palestinski mediji.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku