hamburger-icon

Kliker.info

Protesti u Banjoj Luci: Teroru će doći kraj! (VIDEO)

Protesti u Banjoj Luci: Teroru će doći kraj! (VIDEO)

28 Juna
01:52 2019

Demonstranti koji su u četvrtak navečer izašli na banjalučke ulice u sklopu skupa “Sa tobom nas je više” zatražili su od vlasti da dozvole slobodno okupljanje građana na centralnom Trgu Krajine, poručivši da je rok za ispunjenje ovog zahtjeva ponedjeljak, 1. juli.

Njihov drugi zahtjev je bio “stop represiji policije”, poručeno je sa skupa, prenosi Anadolija.

Mirno okupljanje, koje su organizirali zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske Jelena Trivić (Partija demokratskog progresa), Draško Stanivuković (PDP) i Nebojša Vukanović (Srpska demokratska stranka) održano je u Parku “Mladen Stojanović”, a prema najavama, ovakva okupljanja bit će održavana i u narednim sedmicama.

Jelena Trivić je istakla da je drugi zahtjev da se zaustavi tortura i represija nad građanima Banje Luke.

Zašto šuti gradonačelnik?

“Nema sklanjanja sa klupe, nema legitimisanja, a rok je odmah”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, treći zahtjev odnosi se na Igora Radojičića, gradonačelnika Banje Luke.

“Ima li Vas? Zašto ćutite? Izjasnite se o onom što se dešava na deset metara od Gradske uprave. Sačuvajte građane svog grada. Gradonačelniče, nije muški ćutati”, poručila je Jelrena Trivić.

Ona je rekla da su se odvažili na ovaj korak jer su zastupnici i imaju obavezu poštivati Ustav RS-a, dok drugi gaze Ustav i ruše ljudska prava.

“Sila nikome ništa dobro donijela, zašto to radite? Zar nije sramota da u 21. vijeku u srcu Evrope samo tražimo ono što nam pripada po Ustavu, da se okupimo da se slobodno krećemo”, kazala je.

Navela je da se za orgaznizaciju ovog okupljanja odlučila jer ima tri obaveze – jer je majka i želi ostaviti bolje svojoj djeci, jer je zastupnica i zaklela se na poštovanje Ustava, jer je profesorica na fakultetu i moralna, akademska ljudska obaveza joj je da ne ćuti.

‘Koliko još ubistava?’

“Ovo je borba za osnovna ljudska prava, za bolje zdravstvo, bolje plate, veće penzije, a sve to je najgore u regionu”, rekla je Jelena Trivić.

Okupljeni građani su apaluzom dočekali obraćanje Draška Stanivukovića, koji je rekao da ostvaruje san svog strica da se živi bolje.

“I nije ovo neka hrabrost, oni su kukavice. Hrabri smo, odvažni i mi to možemo”, rekao je on.

Nabrajajući imena osoba čija ubistva nisu razrješena, pitao je “koliko još?” i naveo da će tražiti pravdu za sve njih.

“Sutra u 12:00 sati ću sjesti u Park ‘Petar Kočić’; dođe li ijedan policajajac, znači da nisu ispoštovali zahtjev stop represiji. Ne smiju da nas batinaju, hapse, da nas snimaju, legitimišu, pišu kazne…”, rekao je on.

Dodao je da im do ponedeljka moraju kazati da li se u četvrtak mogu okupiti na Trgu Krajine, a ukoliko ne dobiju odogovor, u četvrtak će se ponovo okupiti u Parku “Mladen Stojanović”.

Poručio je da će biti istrajni u svojim zahtjevima, navodeći da čovjek koji vodi grad mora braniti svoje građane, ne smije ćutati.

Lazić: Prijeti nam egzodus

Nebojša Vukanović je okupljenima rekao da imaju veliko srce, jer su uspjeli pobijediti strah i doći na ovo okupljanje.

“Nek služi na čast što je lakše kroz Split ili Zagreb proći u dresu Crvene zvezde nego da u majici sa likom Davida Dragičevića prođete kroz Banjaluku”, kazao je on.

Poručio je i da Crkva treba biti uz narod, a ne uz moćnike.

Saša Lazić, nezavisni odbornik u banjalučkoj Gradskoj skupštini, upozorio je da se građani trebaju boriti za svoja prava, jer u suprotnom ovom području prijeti egzodus.

Među više od 1.000 građana skupu je prisustvovalo nekoliko članova grupe “Pravda za Davida”.

Nakon obraćanja, organizatori su poveli okupljene građane u kružnu šetnju parkom, s obzirom da im nije dozvoljena šetnja do Administrativnog centra Vlade RS-a.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku