hamburger-icon

Kliker.info

PROTESTI: Radnici MI “Soko” traže raskid ugovora sa većinskim vlasnikom

PROTESTI: Radnici MI “Soko” traže raskid ugovora sa većinskim vlasnikom

05 Decembra
04:55 2006

Radnici Metalne industrije «Soko» iz Mostara održali su danas mirni protest ispred zgrade Agencije za privatizaciju HNK  od koje traže da, zbog neispunjenja  obaveza, raskinu kupoprodajni ugovora sa  kupcem iz Slovenije, koji je i većinski vlasnik ovog preduzeća. Radnici kažu da su na ovakav potez bili prinuđeni katastrofalnom situacijom u ovom nekada veoma perspektivnom preduzeću. Inače, radnici MI «Soko» u već treći mjesec u štrajku.   

– Radnici «Sokola» su bukvalno prevareni! Većinski vlasnik našeg preduzeća iz Slovenije se  prilikom otkupa 67 posto državnog kapitala  obavezao da će zadržati 65 radnika, da će im izmiriti 20 posto dugovanja iz ranijih godina, te uvezati radni staž. Doprinosi nisu uvezani, a naš sadašnji poslodavac je radnicima uplatio doprinose samo za jedan, dugovanja nisu isplaćena, a nijedan raniji radnik nije vraćen na posao – kaže nam predsjednik Sindikata MI «Soko» Dževad Kazazić.  


                       Sa protestnog okupljanja u Mostaru

On nam je potvrdio da su iz Agencije za privatizaciju dobili načelnu spremnost da prekinu ugovor sa većinskim vlasnikom, ali to ni do danas nisu izvršili.  Kazazić dodaje da radnici očekuju da Agencija što prije završi postupak raskida ugovora kako bi se radnici mogli vratiti u hale i početi raditi.

U Agenciji  za privatizaciju su nam kazali da će u narednih 15 dana pokušati natjerati većinskog vlasnika iz Slovenije da izvrši obaveze koje je preuzeo , u suprotnom će uslijediti postupak za raskid ugovora. Direktor Agencije za privatizaciju Alia Tipura je rekao da podržava opravdane zahtjeve radnika i da neće dozvoliti da oni budu izigrani. Radnici će u narednim danima održati protest pre Vladom HNK, Gradskom upravom Mostar, a najavljuju i blokade saobraćajnica.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku