hamburger-icon

Kliker.info

Promovisani udžbenici „Dina Violina“ : Veliki doprinos Dine Krilić modernoj violinskoj pedagogiji

Promovisani udžbenici „Dina Violina“ : Veliki doprinos Dine Krilić modernoj violinskoj pedagogiji

24 Aprila
15:58 2019

Promocija udžbenika škole za violinu pod nazivom „Dina Violina“ profesorice Edine Dine Krilić upriličena je u petak, 19. aprila u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Riječ je o nastavku predanog i nesebičnog rada autorice koja je četiri udžbenika škole za violinu objavljena 2013. godine sada upotpunila sa još dva violinska udžbenika i jednom knjigom sa klavirskom pratnjom.
Metodološka vrijednost ovih udžbenika, ne samo za nastavnike violine, nego i za djecu i roditelje je ogromana, istakla je na početku svoga obraćanja prisutnima prof.dr. Emina Smolović.

„Ovo su udžbenici u koje je utkano mnogo ljubavi, znanja, iskustva i sluha za postepenost u učenju djece. Dina na izvanredan način uspjeva zadržati pažnju i koncentraciju djetata koje vježba, a nakon toga kroz uputstva u svojim knjigama uključuje i roditelje, objašnjava im kako da pomognu djeci pri vježbanju.

Ona govori i vizualno, udžbenici su puni precizno određenih boja i slika koje pomažu da se vježba zapamti. Tu su i vrlo interesantni tekstovi pjesmica za djecu. Sve je vrlo precizno i ono što je veoma važno – ona ne prelazi na novo gradivo dok se prethodno dobro, dobro ne utvrdi“, kazala je Smolović ističići da profesorica Krilić ovim udžbenicima daje veliki doprinos modernoj violinskoj pedagogiji i da na najljepši mogući način utječe na mentalni razvoj djeteta.

Profesorica Smolović dodala je i da sve ono što je Dina ukomponovala u ova djela ne predstavlja samo optičku privlačnost veselih boja, lijepe ilustracije i atraktivnih tekstova, nego da udžbenici predstavljaju pedagoški pristup autorice potpuno prilagođen savremenom djetetu, njegovim potrebama i interesima.

Tokom promocije učenici i nastavnici violine, na najljepči način su predstavili njene notne zapise.

„Veoma sam uzbuđena i sretna zbog promocije koja se dešava ovdje, u mome Sarajevu. Nadam se da će svo to istraživanje u radu s djecom, sav moj višedecenijski trud doprijeti do nastavnika violine i da će oni, koji upotrebljavaju ove udžbenike moći osjetiti makar jedan dio radosti s kojom sam ih ja pisala„, govori Krilić.

Udžbenici škole za violinu objavljeni su pod markicom izdavačke kuće ŠDC, a prethodna tri izdanja od 2013. godine u upotrebi su u zemljama njemačkog govornog područja.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku