hamburger-icon

Kliker.info

Projekat Udruženja “Povratkom za BiH” : Spomenik za 507 ubijenih Bošnjaka Nevesinja

Projekat Udruženja “Povratkom za BiH” : Spomenik za 507 ubijenih Bošnjaka Nevesinja

24 Jula
05:29 2017

Centralno šehidsko spomen-obilježje ubijenim civilima i poginulim borcima Nevesinja u prisustvo oko 5.000 posjetilaca otvoreno je danas u selu Kljuna.

Obilježje s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi 80.000 maraka, jedan je od najvažnijih projekata Udruženja “Povratkom za Bosnu i Hercegovinu”, koje proteklih godina okupilo raseljene Bošnjake iz ove općine. Na spomen-obilježju, na 24 natpisne ploče uklesano je 507 imena ubijenih i poginulih koji su rođeni u ovom kraju.

Idejni projekt uradio je penzionisani građevinski inženjer Ismet Jugo, a sredstva za izgradnju većim djelom prikupljena su donacijama pojedinaca iz cijele BiH, dok je dio novca osiguran i putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih preduzeća.

U drugoj polovini juna 1992. u Nevesinju je ubijeno 305 civila, među kojima i 41 dijete. Jedno dijete ubijeno je prije nego je i dobilo ime. Umjesto imena, danas na ploči u znak sjećanja i poštovanja ubijenom novorođenčetu, stoji uklesan ljiljan. Do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci 124 nestale osobe iz ove općine.

Predsjednik Udruženja koje je inicirali izgradnju spomenika, Šerif Bojčić istakao je da je obilježje od izuzetnog značaja za Bošnjake Nevesinja, kao i da je cilj izgradnje bio je, otrgnuti od zaborava dešavanja od prije 25 godina, odnosno mlađim generacijama koje ne pamte to vrijeme kazati šta se dešavalo s njihovim precima, ne samo u posljednjem ratu, već i stoljećima ranije.

Za zločine nad civilima Nevesinja donesena je tek jedna pravomoćna presuda pred Sudom BiH, te jedna koja nije postala pravomoćna zbog smrti osumnjičenog. Udruženje je proteklih godina provelo sveobuhvatno istraživanje o progonima stanovništva, ubijanju civila, paljenju i oduzimanju imovine.

Amor Mašović iz Instituta za traženje nestalih zažalio je što su zločini u Nevesinju stavljeni u drugi plan i što o njima ne brinu tužilaštva, prije svih ono u Haagu, kao ni domaći tužioci. Napomenuo je da je Nevesinje općina s najvećim procentom ubijenih, kad se u obzir uzme broj stanovništva prije 1992.

Spomenik je izgrađen u selu Kljuna zbog historijskog kontinuiteta, faktičkih i praktičnih činjenica. Izgrađen je uz džamiju koja je prva obnovljena nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na području RS-a i džamiju koja važi za jednu od najstarijih u Hercegovini. Selo Kljuna po broju ubijenih civila drugo je, odmah iza Presjeke.

Osim ceremonije otvaranja, tradicionalno je proučen i mevlud s kojeg su prigodne poruke uputili vjerski službenici. U Kljunima su između ostalih boravili i Ramiz Salkić, Edin Mušić, Muftija Salem Dedović i brojni drugi.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku