hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Serwer o Trumpovoj kontroverznoj odluci : Imenovanje Grenella je bizarno, zašto je Palmer dobio posao na Kosovu, u Srbiji i u BiH

Profesor Serwer o Trumpovoj kontroverznoj odluci : Imenovanje Grenella je bizarno, zašto je Palmer dobio posao na Kosovu, u Srbiji i u BiH

04 Oktobra
16:14 2019

Američki analitičar i stručnjak za Balkan Daniel Serwer, inače profesor na Univerzitetu “John Hopkins”, ocijenio je Trumpovo imenovanja ambasadora SAD-a u Njemačkoj Richarda Grenella za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova bizarnim.

“Pretpostavio sam da je nedavno imenovanje Matta Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan urađeno da niko drugi neće dobiti posao rješavanja preostalih pitanja između Kosova i Srbije, kao i pitanja unutar Bosne i Hercegovine. Sada je administracija odlučila da imenuje pored Palmera i kontroverznu političku ličnost koja je uspjela da duboko uvrijedi Berlin, jednog od najvažnijih saveznika u Americi, da rješava osjetljiva pitanja u pregovorima Beograda i Prištine”, naveo je Serwer.

Kako navodi Klix Server da ovo imenovanje govori o konfuziji u američkoj politici, a ne govori o saradnji s Evropskom unijom koja je potrebna.

“Kakva bi mogla biti veza između Palmera i Grenella? Ne znam. Politički imenovani Grenell očigledno nadmašuje profesionalnog diplomatu Palmera jer ima ambasadorsku titulu. Ako jedan ima Balkan, a drugi ima dijalog Priština – Beograd, logičan je lanac zapovijedanja bio bi suprotan”, izjavio je Serwer.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku