hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Hadžikadić: Nastavne planove i programe uskladiti prema zakonima BiH

Profesor Hadžikadić: Nastavne planove i programe uskladiti prema zakonima BiH

09 Jula
16:01 2018

Kandidat za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima profesor Mirsad Hadžikadić pozvao je sve institucije nadležne za obrazovanja u Bosni i Hercegovini i sve institucije susjednih država koje najavljuju usaglašavanje nastavnih planova i programa u osnovnim i srednjim školama BiH sa svojim nastavnim planovima i programima, da poštuju zakone BiH, uključujući član 6. stav b) Zakona o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOS), kojim je, podsjetio je, propisano da je APOS nadležna za „b) praćenje, evaluaciju, usavršavanje i razvoj zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa, u skladu sa standardima utvrđenim Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

„Uvjeren sam da i zemlje koje su naši suvereni i samostalni susjedi, kao što je i Bosna i Hercegovina suverena i samostalna država, očekuju od institucija Bosne i Hercegovine na svim nivoima uprave da prilikom dogovaranja bilo kakvih intervencija u nastavne planove i programe konsultuju nadležne institucije tih zemalja i striktno poštuju tamošnje propise u oblasti obrazovanja“, naveo je Mirsad Hadžikadić, profesor Univeriziteta u Šarlotu, u Sjevernoj Karolini, SAD.

Podsjetio je da je princip poštivanja važećih domaćih i međunarodnih zakonskih normi neophodan za izgradnju dobrosusjedskih odnosa zasnovanih na zajedničkom interesu, povjerenju i poštovanju, a takvim odnosima, dodao je, sa susjednim zemljama zasigurno teži većina stanovništva svih zemalja u regiji.

Učenici osnovnih škola u Republici Srpskoj i Srbiji će od septembra učiti po usaglašenim nastavnim planovima i programima nacionalnu grupu predmeta, odnosno srpski jezik, historiju, geografiju i poznavanje prirode i društva u nižim razredima.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je novinarima da su smatrali da srpski narod, bez obzira gdje on bio, treba da uči isti jezik, historiju i geografiju „jer se radi o istom narodu, ista mu je historija i govori istim jezikom“.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku