hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Esposito u Sarajevu : Muslimani i kršćani moraju težiti ka koegzistenciji

Profesor Esposito u Sarajevu : Muslimani i kršćani moraju težiti ka koegzistenciji

04 Oktobra
05:44 2013
Sam dijalog nije dovoljan i ukoliko ne vodi ka akciji, onda predstavlja gubljenje vremena, rekao je  na početku svog predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prof. dr. John Louis Esposito.Govoreći pred punom salom u biblioteci, Esposito je istakao da je posljednjih godina bilo mnogo razgovora, dogovora i sporazuma između vjerskih lidera, koji su ostajali po strani. Linije između zapada, "nas i njih", muslimana i kršćana, više nisu jasno definisane. Zbog globalne komunikacije, potreba za dijalogom je još veća nego u prošlosti, ukoliko ne želimo situacije konflikta i nasilja.

Amnezija              
 "Islam i kršćanstvo su dvije najveće religije na svijetu. Na svijetu ima 2,2 milijarde kršćana i 1,6 milijardi muslimana. Ali, jednako važno, u posljednjih 40 godina, muslimani su od nevidljivih u Evropi i Americi, postali druga ili treća najveća religija. To ne dolazi samo iz religije, već i politike i međunarodnih odnosa", kazao je Esposito. Kada govorite o drugoj vjeri, morate uporediti svoje ideale s idealima sagovornika, a ne svoje ideale sa njihovom realnošću. Esposito je istakao da je potrebno izbjegavati amnezije, jer mnogi vjernici posjeduju određenu vrstu amnezije. Sjećaju se i slave sve ono što smatraju dobrim, a zaboravljaju na probleme u prošlosti.

 "Sve religije imaju izuzetno dobru stranu i lošu stranu, uzvišenu i mračnu. Uzvišena strana vas stavlja u konekciju sa značenjem svijeta, ali u isto vrijeme sve naše religijske tradicije imale su svoju mračnu stranu, kako u prošlosti, tako i danas. Ta mračna strana nije samo vjersko suočavanje, već često i religijska konekcija vođena politikom i međunarodnim odnosima", rekao je Esposito, ističući kako postoji veza između politike, sukoba i religija. No, kroz vijekove, u mnogim dijelovima svijeta, muslimani i kršćani živjeli su zajedno. Dok su Krstaški ratovi trajali, mnogi nisu ni znali za njih, pa su tako muslimani i kršćani radili zajedno, trgovali, koegzistirali.

 "Slično tome, muslimani, kršćani i Jevreji su koegzistirali ne samo u Andaluziji i Lebanonu, već i na Balkanu, u Turskoj, i to treba imati na umu. Danas živimo u izvanrednom svijetu. Globalizacijom komunikacije, svi znamo šta se dešava, živimo u malom svijetu. Takođe, ovo je vrijeme u istoriji kada imate najveći broj muslimana koji žive izvan muslimanskog svijeta. Bez obzira na religijske i kulturološke razlike, muslimani i kršćani u ovom svijetu, kao globalne religije, ali i religijske tradicije koje su osnovale civilizaciju zemalja na Zapadu i velikog dijela muslimanskog svijeta, moraju gledati na to kako da se slažu", naglasio je Esposito. Sjedinjene Američke Države, istakao je Esposito, uvijek su bile uključene u ratove van svojih granica. Ipak, događaji od 11. septembra pokazali su da su i oni ranjivi. U današnjem svijetu globalnog terorizma, svi su ranjivi. Globalizacija može predstavljati prijetnju u ekonomskom smislu, ali takođe može imati i pozitivne stvari, te je jasno da živimo u međuzavisnom svijetu.

Zajednička budućnost

 "Činjenica da Iran sad vodi dijalog sa SAD-om nakon svih tih godina, činjenica da ajetolah Ali Hosseini Khamenei, koji je poznat kao ‘tvrd um’, daje prednost napretku, činjenica da su SAD uključene nakon decenija ‘demonizacije’, pokazuje da su strane shvatile da stavljanje po strani ubjeđenja u korist interesa, preživljavanja i sigurnosti, postoji zajednička budućnost", istakao je Esposito. U vremenu globalizacije komunikacije, globalizacije religije, putovanja, svi moraju poštovati druge. Izazov je da edukujemo vjerske lidere i buduće generacije da razumiju bogatstvo različitosti, jer one postoje u njihovim multietničkim društvima. Danas postoje podjele u religijama, rekao je Esposito, u islamu suniti i šiiti, u kršćanstvu luteranci, protestanti i drugi. On je podsjetio da čak i Papa Franjo ne poriče razlike među ljudima, već poziva da se one prevaziđu, jer svi dijele zajedničku budućnost.

 "Moramo izbjegavati religijsku amneziju. Muslimani trebaju pratiti trag islamskih reformista, a kršćani ići putem kršćanskih reformista", zaključio je Esposito. Prof. dr. John Louis Esposito vodeće je ime u oblasti islamskih i bliskoistočnih studija, osnivač je i direktor od 2006. godine Centra princa Talala bin Velida za muslimansko-kršćansko razumijevanje na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu. U 2013. godini izabran je za predsjednika Američke akademije za religiju, te je ambasador Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija. Esposito je član Vijeća stotinu lidera Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Dobitnik je više prestižnih nagrada, a od danas i počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu. Savjetnik je State Departmenta, kao i brojnih evropskih i azijskih vlada, velikih korporacija, agencija, univerziteta i medija na pitanjima islama, političkog islama, uticaja islamskih pokreta u sjevernoj Africi i jugozapadnog Aziji. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku