hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Bajtal objašnjava : “Čović, po uzoru na Miloševića, ruši državu pričajući da je izgrađuje, Dodik ne skriva ništa”

Profesor Bajtal objašnjava : “Čović, po uzoru na Miloševića, ruši državu pričajući da je izgrađuje, Dodik ne skriva ništa”

26 Jula
01:32 2018

“Partnerstvo Milorada Dodika i Dragana Čovića nastavak je inercije velikodržavnih projekata Beograda i Zagreba”, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba sociolog i politički analitičar Esad Bajtal.Prema njegovim riječima, jedna strana djeluje sofisticirano, kao što je to svojevremeno u Jugoslaviji radio Slobodan Milošević – rušeći je, a pričajući da je izgrađuje.

“Danas tu sofisteriju ovdje koristi Čović, pričajući da je ovo njegova zemlja, a sve ustvari radi protiv nje i preko Zagreba, Beograda i Moskve, onoliko koliko njegovi kraci u političkom smislu uspijevaju dokučiti te tri destinacije”, tvrdi Bajtal.

S druge strane, navodi, Dodik ne skriva ništa, kao što nije skrivao niFranjo Tuđman u bivšoj Jugoslaviji.

“I Tuđman i Milošević zajedno su dogovorom rušili Jugoslaviju, kao štoDodik i Čović sa dvije različite priče i sa različitih pozicija nastoje srušiti BiH. Prosječan bh. građanin vidi o čemu se tu radi, pa čak i njihovi nacionalistički fanovi, ali oni javno pričaju licemjernu priču kao i njih dvojica”, naglašava Bajtal.

Mišljenja je da nije problem u tome što BiH napadaju dvije strane – jedna otvoreno, a druga skriveno, već što je treća brani lažno.

“Ja nisam siguran u iskrenost te treće strane – bošnjačke politike. Vidite šta se događa s podijeljenim Mostarom. Pa sve je to koordinirano. Dakle, jednog dana i cijela zemlja treba po mostarskoj formuli da bude isto tako disfunkcionalizirana i podijeljena, ali da je sve uredu na površini”, razočaran je Bajtal.

Iako u Mostaru nema sukoba, incidenata i pucnjave, nastavlja naš sagovornik, grad na Neretvi danas postoji kao dva grada u jednom.

“Dakle, ja se bojim te mostarizacije i opet kažem – ne mogu dvojica ništa ako treći istinski brani ono što brani”, napominje Bajtal.

Naglašava da je vrlo teško na trećoj strani pristajati na bilo kakvu vrstu zvanične konkretne podjele, a naročito nakon 750 masovnih grobnica, Sarajeva, Srebrenice, Tuzlanske kapije, Markala…

“To niko živ ne smije ni izgovoriti”, kategoričan je Bajtal.

Međutim, ističe, država koju niko ne brani, definitivno će nestati, dok će onoj koju lažno brane možda trebati više vremena za nestanak.Bajtal je na kraju razgovora pozvao sve političare iz bošnjačkog korpusa da građanima jasno kažu šta rade na sprječavanju raspada BiH.

“Mi ovako ni ne vidimo zapravo šta oni čine. Nama građanima dužni su dati odgovor hoće li oni ovu zemlju braniti, hoće li je kao jednu cjelinu ili ne. Ili imaju nešto ispod svega toga…”, zaključio je Bajtal.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku