hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Slavo Kukić : HDZ ‘90 se svrstava pod Čovićev kišobran, Čavaru treba krivično goniti

Prof.dr. Slavo Kukić : HDZ ‘90 se svrstava pod Čovićev kišobran, Čavaru treba krivično goniti

22 Juna
15:50 2018
Sveučilišni profesor Slavo Kukić komentarisao je za Vijesti.ba povlačenje HDZ-ova iz Parlamenta Federacije BiH, eventualnu odluku HNS-a, kao i implikacije nepotpisivanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata od strane Predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare

Kukić je govoreći o povlačenju HDZ-ova iz Parlamenta kazao da se radi o ultimantivnim zahtjevima kako bi se udovoljilo HDZ-u BiH, dok su uz to u HDZ-u 1990 prepadnuti.

“Radi se o ultimativnim zahtjevima kako bi se udovoljilo HDZ-u BiH, a što se tiče HDZ 1990, po onome što ja znam, tamo ljudi postupaju kao isprepadani stvorovi zbog činjenice da ih se stalno etiketira nacionalnim izdajnicima. Naravno, oni prave strateške greške jer se na ovaj ili onaj način svrstavaju po kišobran Dragana Čovića”, smatra Kukić.

On smatra da nedolasku HDZ-a i HDZ-a 1990 u Parlament FBiH ne treba poklanjati naročito pažnju i da će Dragan Čović činiti sve kako bi ostvario svoje ciljeve, a ako mu se u tome bude popuštalo, naglašava Kukić, onda će sa tim ciljevima ići izravno. Taj cilj je promjena Izbornog zakona onako kako želi ili uvođenje trećeg entiteta na mala vrata.

“Prema tome, te nedolaske treba ignorirati, a u konačnici, ja mislim da će zbog toga, pa i zbog onoga što sa njima radi Milorad Dodik, morati intervenirati svjetski centri moći, prije svega Vijeće za implementaciju mira, i zapravo na taj način jednu nenormalnu priču smjetiti tamo gdje joj je mjesto, nazvati je pravim imenom, ali i upotrijebiti bonske ovlasti kako se ne bi nastavilo sa destrukcijom Bosne i Hercegovine. Ali ne treba se specijalno brinuti o tome šta sad; biće šta će biti. Sam taj Zakon o izbornim jedinicama je u okviru Ustava i nije se izašlo nijednim detaljem izvan Ustava, kazao je Kukić.

Dodaje da ono što rade HDZ i njegovi medijski bilteni je zapravo jedna “gebelsovska” filozofija koja se naprosto servira u dvadeset i prvom stoljeću, ali te filozofije prije ili kasnije dođu tamo gdje im je mjesto.

Kukić ističe i da je najava predsjednika Federacije BiH Marinka Čavara o odbijanju potpisivanja zakona dio tog pritiska.

“Međutim, u konačnici, postoje institucije koje će prije ili kasnije i to smjestiti tamo gdje treba. Uostalom, dijelovi u kojima se mijenja izborni zakon odnose se na neizravni izbor delegata u Dom naroda, što drugim riječim znači da nije neophodno da se te izmjene usvoje do izbora. Ako Marinko Čavara i Dragan Čović i njihov krug igraju na tu igru, može se usvojiti i u avgustu pa će pola godina ili više kasniti formiranje Doma naroda a i drugih institucija, ali će zato druge državne institucije, morati poduzeti mjere protiv neustavnog ponašanja predsjednika Federacije”, rekao je.

Kukić je dodao da je neophodno krivično procesuiranje Čavare ako ne potpiše zakon.

“Naravno, pod pretpostavkom da prethodno Ustavni sud, a pretpostavljam da će ići sa apelacijom,  kaže da usvojene izmjene nisu protivne Ustavu. Venecijanska komisija je dala sugerirati takav zaključak. U tome slučaju, ponašanje koje je protivno Ustavu, kazneno je djelo i to podrazumijeva kazneno gonjenje”, zaključio je Kukić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - GREŠKA
    puka 59 - GREŠKA 22 Juna, 23:56

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA ŽALE ŠTO IZVRŠI ZAPOVJED JUGOSLOVENA dr ZELENIKA TE PROPUSTI HISTORIJSKU PRILIKU . POZDRAV DOMOVINI DO LJILJANA KOMŠIĆA .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku